Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U Bonnu počela UN-ova konferencija o biološkoj raznovrsnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko šest tisuća sudionika UN-ove konferencije o uništavanju životinjskih i biljnih resursa počela je danas u Bonnu, u Njemačkoj, i trajat će dva tjedna u ozračju zabrinutosti zbog budućnosti planeta.

"Šesnaest godina nakon susreta na vrhu u Riju, život na Zemlji je na presudnom raskrižju", rekao je njemački ministar za okoliš Sigmar Gabriel, u govoru u prigodi otvorenja konferencije.

Pročitajte i ovo Rishi Sunak, britanski premijer Izglasan zakon Pala je odluka: Ujedinjeno Kraljevstvo tražitelje azila šalje u Ruandu, stigao odgovor UN-a Aleksandar Vučić suočavanje s istinom Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici: "Ne samo da neće dovesti do mira..."

Ovo je deveta po redu konferencija zemalja članica UN-ove Konvencije o biološkoj raznolikosti (CDB) usvojene 1992. na summitu planeta Zemlje u Rio de Janeiru sa zadaćom da se do 2010. znatno uspori sadašnje naglo osiromašenje biološke raznolikosti na Zemlji.

"Još uvijek smo na lošem putu i nastavimo li ovako, najvjerojatnije nećemo ostvariti naše ciljeve", rekao je.

"Sadašnja stopa izumiranja vrsta je sto do tisuću puta veća od prirodne", dodao je.

Jedan od četiriju sisavaca, jedna od osam ptica, trećina vodozemaca i 70 posto biljaka danas su ugroženi.

Jedna od zadaća ove Konvencije UN-a jest utvrditi pravila razdiobe u korištenju tih genetskih resursa.

"Zemlje u razvoju s pravom govore o 'biološkom gusarstvu' kada industrijski razvijene zemlje bez dopuštenja iskorištavaju njihova prirodna bogatstva a da im za to ne daju ni centa", komentirao je.

O tom se pitanju, očekuje njemački ministar, u Bonnu treba postići "priličan napredak".

Konferencija u Bonnu koja će trajati do 30. svibnja treba utvrditi smjernice kako bi se do 2010. dovršili pregovori o čitavom nizu obvezujućih propisa o pristupu genetskim resursima i raspodjeli zarade od njihova iskorištavanja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene