Obavijesti Video Pretražite Navigacija
300. obljetnica rođenja

'Ruđer Bošković svojim je djelom zadužio čovječanstvo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U povodu 300. obljetnice rođenja Ruđera Boškovića u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, u nazočnosti brojnih uglednika iz hrvatskog političkog, znanstvenog, kulturnog i crkvenog života, počeo skup posvećen tom velikom hrvatskom znanstveniku, svećeniku, filozofu, matematičaru, fizičaru, astronomu, geodetu, diplomatu i pjesniku.

Ruđer Bošković svojim je djelom zadužio čitavo čovječanstvo, rekao je predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, istaknuvši kako je on bio vodeći mislilac svoga vremena i jedan od začetnika moderne znanosti. Ostavio je dubok trag u intelektualnim krugovima tadašnje Europe, a njegove ideje nadahnuće su znanstvenicima i danas, rekao je Josipović. Kao osoba Bošković je bio maštovit i duhovit, najnemirniji mozak na svijetu i zaljubenik u glazbu, dodao je.

Istaknuo je kako su poruke koje nam je Bošković ostavio u naslijeđe i danas aktualne, znao je da su znanost i obrazovanje temelj svakoga društva i pokazao vlastitim primjerom da se ljubav za domovinu ne mjeri riječima nego djelima. Josipović se zapitao jesmo li sposobni prepoznati današnje 'Ruđere' te kazao kako treba razmisliti o tome jesu li sredstva koja se izdavajaju za znanost i obrazovanje dovoljna. Poručio je kako se ipak ne čini dovoljno, ustvrdivši da je to zajednička odgovornost društva.

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs rekao je kako je spomenik velikom geniju podigao on sam, s više od 75 kapitalnih radova s područja matematke, mehanike, optike, filozofije, književnosti.

Znanost je središnji pokretač razvoja, znanje i prateća tehnološka rješenja središnji su resurs na kojem počiva društveno blagostanje, ustvrdio je Fuchs, dodavši da bez opsežnih i hitnih promjena neće se u dovoljnoj mjeri omogućiti taj razvoj. U tom smislu zakonske, organizacijske i financijske reforme sustava znanosti i istraživanja uvjet su održavanja Hrvatske u civilizacijskom prostoru Europe, dodao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Incident na rođendanu Skandal na 'Ruđeru': Prijetnja otkazom zbog razgovara s medijima Slika nije dostupna Slavni znanstvenik Dubrovnik obilježava 300 godina od rođenja Ruđera Boškovića

Promovira zemlju i širi ugled

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić govorio je o tome što Ruđer Bošković znači za Hrvatsku danas, ocijenivši da on promovira našu zemlju i širi njezin ugled u svijetu. Ruđer Bošković utjelovljenje je ostvarenja sna o uspjehu čovjeka iz male zemlje, napomenuo je.

Hrvatski znanstvenici su uz sportaše uvijek bili najbolji veleposlanici svoje zemlje u svijetu, oni joj donose ugled, na čemu nerijetko sve ostaje, ustvrdio je Bebić zauzevši se za stvaranje boljih uvjeta znanstvenicima kako ne bi morali odlaziti iz Hrvatske kao što je to bio slučaj kod Ruđera Boškovića

Stanko Tonković, predsjednik Akademije tehničkih znanosti Hrvatske, naglasio je kako su Boškovićevi znanstveni radovi utjecali na mijenjanje znanstvene slike svijeta, a njegova tehnička rješenja svrstavaju se u sam vrh nezaboravljenih svjetskih znanstvenika. Bio je znanstvenik i filozof, no u rješavanju praktičnih problema do izražaja dolazi njegova genijalnost, rekao je. (HIna)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene