Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Drevni 'mrav s Marsa' otkriven u Amazoni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova vrsta ovih grabežljivih insekata, poznatih pod nazivom 'Mrav s Marsa', zbog svojih neobičnih izvanzemaljskih karakteristika, otkriven je u Amazoni.

Mrav je slijep i živi ispod zemlje, a najvjerojatnije je potomak prvog mrava koji se pojavio na zemlji. Dugačak je između dva i tri milimetra, jako blijed, nema očiju ni veliku donju vilicu.

Pročitajte i ovo Ilustracija IZOLIRAO SE OD SVIH U Brazilu umro "najusamljeniji čovjek na svijetu" Slika nije dostupna Amazonska prašuma Novo pleme: Tek otkriveni, a prijeti im uništenje

Ovu novu vrstu u Brazilu je otkrio znanstvenik Christian Rabeling sa sveučilišta u Teksasu, koji smatra kako mrav ima kombinaciju karakteristika koja nikad prije nije bila zabilježena. Smatra kako će ovo otkriće pomoći biolozima u boljem razumjevanju biorazličitosti i evolucijskog razvoja insekata.

Jedini poznati uzorak nove vrste mrava prikupio je 2003. godine na ostatku lišća iz prašume Amazone.

Mravi su se, iz predaka osa, razvili prije 120 milijuna godina. Jako brzo su se prilagodili svim zemaljskim uvjetima, pa razvili i u nekoliko podvrsta, uključujući i mrave koji žive u tlu, drveću ili otpadnom lišću.

- Otkriće upućuje na zaključak da su slijepi predatori nastali na početku mravlje evolucije, dodaje Christian Rabeling.

Pretpostavlja se kako se ova vrsta mrava adaptirala kroz godine na svoju podzemni život, tako što su odbacili vid, ipak zadržavši neke osobine svojih predaka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene