Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Aktivni i u starosti

Sve je u kretanju, a kondicija predstavlja slobodu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suočeni s više od 70 milijuna osoba rođenih poslije Drugog svjetskog rata koje ulaze u dob za mirovinu, američki stručnjaci upozoravaju da za osobe stare 65 ili više godina zadržavanje tjelesne kondicije može značiti razliku između ovisnosti i slobode.


'Sve je u kretanju', kaže Neal Pire, fiziolog i glasnogovornik Američkog koledža sportske medicine. 'Nema fizioloških razloga za značajan gubitak mišićne mase, snage i pokretljivosti u starosti, osim što smo skloniji manjem kretanju', tvrdi Pire. Međutim, dobra je vijest, kako ističe, što nikad nije prekasno pokrenuti tijelo.

'80 pa čak i 90 godina stare osobe pokazale su da su vježbanjem u stanju steći mišićnu masu i povećati snagu i ravnotežu', kaže Pire. 'Najvažnije je početi sa korisnim vježbama i polako napredovati.' Ističući da je fokus na funkcionalnosti, ravnoteži i pokretljivosti, Pire preporuča aktivnosti poput joge, Tai Chija ili pilatesa, prilagođene životnoj dobi i podsjeća da znanstvene sudije dokazuju kako fizička aktivnost potiče mentalno zdravlje. (HINA)

Pročitajte i ovo PR Promocija zdravlja Hrvatski fitness treneri i influenceri zajedno u promociji zdravlja Slika nije dostupna Men's Health i Nova TV savjetuju Vam kako vježbati

>>Vježbanje starijim osobama poboljšava pamćenje

>>Redovitim vježbanjem za 15% smanjujete rizik od srčanog udara

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene