Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Disanjem protiv stresa

Stres vas može otrovati!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mnogi od nas nekad su se našli u situaciji nemira, bezvoljnosti, tuge ili depresije. Ta stanja sve su češća u današnje vrijeme kad su situacije s kojima se susreće čovjek sve teže i zahtjevnije.

Gotovo nitko danas nije u mogućnosti satima se odmarati u prirodi kako bi se stres nakupljen tijekom dana prirodno otpustio, niti je u mogućnosti izbjeći stresne situacije jer su danas one dio života. Zbog toga je nužno naći nove načine da se organizam dovede u harmoniju. Udruga 'Umijeće življenje' jedna je od onih koje su razvile je program kako se dovesti u ravnotežu.

Kako nas teški događaji mogu 'otrovati'

'Svaka negativna situacija koju doživimo u našem organizmu pokreće niz kemijskih reakcija koje ostavljaju materijalni trag u obliku toksina u stanicama našeg tijela. Ako stres u našem životu postane kroničan naše tijelo postaje doslovno otrovano, negativne emocije automatski postaju česte, gubi se interes za život, postajemo apatični, tužni i nezadovoljni. Sve akcije koje proizađu iz uma koji je nemiran, nefokusiran i pun iritacije imat će negativne rezultate', rekla nam je glasnogovornica Udruge te jedna od učiteljica unutar ove organizacije, Katarina Bolfek.

Pročitajte i ovo Stres na poslu Bolovanje Glavni uzrok izostanka s posla u Njemačkoj: Bolest je u stalnom porastu, čak 70 posto radnika se požalilo Dubravka Pešorda, psihologinja Dvije skupine građana Psihologinja o uvođenju eura: "Imamo jako puno promjena u jako malo vremena"



Mehanizam stresa

U trenutku kad doživimo stresnu situaciju tijelo započinje s
kemijskom reakcijom koja vodi ka stvaranju hormona stresa. U normalnoj situaciji nastojimo se odmoriti, prošećemo, odemo u kino.... i tijelo i um se odmore. Međutim danas, kad se susrećemo sa stresnim situacijama, rokovima i pritiscima gotovo svakodnevno, naš organizam jednostavno nije u stanju vratiti organizam u ravnotežu i ostaci tih kemijskih reakcija se
skladište duboko u stanicama našeg organizma, poručuju iz Udruge.

Kako je moguće iscijeliti se putem daha?

Pluća su zajedno s probavnim traktom i kožom jedan od glavnih puteva eliminacije nečistoća iz organizma. Kroz pluća ne izbacujemo samo ugljični dioksid već je identificirano čak 250 vrsta otpadnih tvari koje je moguće izbaciti iz tijela putem disanja. Međutim, čest je slučaj kod velikog broja ljudi da dišu plitko, ne koristeći puni plućni kapacitet zbog čega eliminacija toksina putem daha može biti otežana, tvrde iz udruge Umijeće življenja.

Dakle, tehnikama disanja možete eliminirati tragove stresa iz organizma.
Ukoliko se ne znate nositi sa stresom, pomoć možete potražiti na besplatnim seminarima koji se održavaju svakog ponedjeljka u 17 sati, svakog utorka u 18 te svake srijede u 19,30 sati u Centru Umijeće življenja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene