Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najduža u Aziji

VIDEO: Čuda špilje duge 138 kilometara!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kineski i Francuski istraživači započeli su veliku avanturu u Kini, a istraživat će najdužu kinesku špilju pored rijeke Shuanghe u blizini grada Wenquan u jugozapadnoj kineskoj provinciji Guizhou.

Špilja je duga 138 kilometara, čime slovi kao druga najduža u Aziji. Do sada je poznat 191 ulaz u ovu špilju. Istraživači će proučiti sve geološke i hidrološke uvjete, te ekološke i biološke aspekte špilje. Znanstvenici iz Kine, Japana i Francuske od 1987. su godine odradili pet istraživačkih ekspedicija u ovu špilju. Otkrili su rijedak gips i spiralne sige te pronašli živa bića kao što su slijepe ribe, punoglavci, stonoge, pauci, šišmiši i pijavice.

Pročitajte i ovo Ivan Čorkalo, reporter Dnevnika Nove TV Križna jama Spasioci stigli do petero zarobljenih u špilji, poznato kada bi trebali izaći na površinu: "Akcija je vrlo opsežna" Akcija spašavanja u Križnoj jami u Sloveniji - 2 spustila se razina vode Počela akcija spašavanja u susjedstvu! Ronioci krenuli prema zarobljenoj obitelji i vodičima

>> VIDEO Ovo je najdublja špilja u Hrvatskoj!

Špilja je široka uglavnom između 10 i 20 metara, a na najširim dijelovima čak do 40 metara. Visoka je oko 10 metara, a maksimalna visina doseže 60 metara. Najveća dubina je 240 metara.

Istraživači su u ovom istraživanju otkrili posebnu vrstu svijetlog gipsa koji je izrazito lagan, a u špilji se može vidjeti kako visi i izgleda kao pamuk ili krzno.

'Ovaj bi gips trebao biti imenovan najlakšim kamenom na svijetu', rekla je Zhang Yuanhai, znanstvena suradnica u Institutu za geologiju krša na Kineskoj akademiji geoloških znanosti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene