Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkriće znanstvenika

Nevjerojatna sposobnost embrija morskih pasa!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Morski psi već i kao embriji imaju razvijen sustav zaštite od neprijatelja. Naime, čim primijete da se neprijatelj približava umire se u jajetu i to im omogućava da se skriju od ostalih riba, morskih sisavaca i puževa, koji ih žele pojesti.

Embriji pojedinih morskih spasa razvili su posebnu tehniku preživljavanja, kako bi se spasili od grabljivaca. Ukoliko se približi neki od njihovih neprijatelja, umire se u jajetu i prave se mrtvima sve dok opasnost ne prođe, objavili su australski znanstvenici u online dnevniku 'PLoS One', a prenosi Focus.

Pročitajte i ovo Ilustracija Novi napad na ljude "Bilo je kao u sceni iz Ralja": Dječaka (8) napala tri morska psa, izgrizli mu noge Morski pas - 3 Noćna mora na Korčuli Ušli u plićak, a kad tamo dva metra dugi modrulj. Stručnjak iz pulskog akvarija objašnjava jesu li morski psi opasni ili samo na lošem glasu

Čak i još nerođeni morski psi mogu otkriti električna polja, koja emitiraju njihovi neprijatelji i to predstavlja razlog razvijanja ovakvog zaštitnog mehanizma. Imaju razvijene posebne osjetilne pore na glavi zvane ampullae Lorenzini. Dosadašnja su istraživanja pokazivala kako samo odrasli morski psi imaju razvijen ovaj mehanizam i to za otkrivanje plijena, ne kao zaštitu od neprijatelja.

>> Noćna mora: Okružili ga morski psi, jednog udario daskom

Tim predvođen Ryanom M. Kempsterom sa sveučilišta u zapadnoj Australiji promatrao je tek izlegnuta jaja morskih pasa u australskom akvariju. Svaki od 11 embrija rastao je zasebnom prostoru napunjenom morskom vodom. Životinje su redovito izlagane električnim poljima različite jačine, koja odgovaraju onima njihovih predatora.

Embriji su reagirali tako što su jedva micali glavu, a rep su smotali unutra i na taj način postajali nevidljivi grabljivcima. Znanstvenici su zapanjeni činjenicom da životinje u tako ranom stupnju razvoja mogu otkriti rizike i razviti instinkte kako bi ih izbjegli.

Mlađi embriji slabije su reagirali, a jako mladi nisu uopće. 'Ovi rezultati pokazuju razlike u razvoju elektrosenzornog sustava', napisali su znanstvenici u svom članku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene