Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Balkanska (ne)kultura

Blogericu iz New Jerseyja očarale hrvatsko-srpske psovke, doznajte zašto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svi narodi imaju svoje pogrde i psovke, no Hrvati i Srbi nekako prednjače u svijesti stranaca po domišljatosti, šokantnosti i čistoj suludosti istih.

Kad se često stranci zapitaju što znači neka psovka, koju su čuli na hrvatskom ili srpskom jeziku, ostanu u raskoraku koji nastaje njihovim doslovnim prijevodom i stvarnim značenjem.

Pročitajte i ovo Policija u Dublinu - 1 Drugi napadnuti se vraća Za obitelj mladića ubijenog u Dublinu pokrenuli humanitarnu akciju, odaziv je velik Hrvoje Zekanović (Foto: Dnevnik.hr) Poduža objava Sekulić uputio oštru poruku Zekanoviću: "Postoje ljudi i oni drugi... Ne trkeljaj gluposti u ovom uzvišenom domu!"

Za blogericu Joannu iz New Jerseyja u SAD-u dva emaila Hrvata Luke, u kojima je detaljno objašnjena fenomenologija balkanskih psovki, bilo je pravo oduševljenje. Štoviše, razvila je dodatno poštovanje prema Hrvatima i Srbima, a o vječnoj zanimljivosti se oglasila i na svojem blogu "Ridiculousness".

"Cool"

"Moram reći kako se Srbi/Hrvati čine poprilično 'cool'. Prije nekoliko mjeseci napisala sam nešto o tome kako me interesiraju srpske psovke, jer su nevjerojatno istančane, poetske i j***** prljave", piše Joanna na svojem blogu.

"Svaki put kad sam spomenula Srbe na internetu dobila sam entuzijastične odgovore Srba i Hrvata, koji su bili i više nego susretljivi u razgovoru o vlastitom jeziku i kulturi. Čini se i kako imaju izrazito dobar smisao za humor na vlastiti račun", ističe Joanna.

Prošlog mjeseca Joanni je email poslao Hrvat po imenu Luka, točnije dva emaila, u kojima je do krajnjih detalja pojasnio psovke s ovih prostora. Blogerica Joanna svojim je čitateljima preporučila to štivo na čitanje.

Seminarski rad na faksu

Dotični Luka je u emailu napisao kako je i sam napisao seminarski rad na fakultetu oko problematike psovki u Hrvata i Srba, a što je sve napisao možete pogledati OVDJE. Štivo je podugačko, ali baš kao što je Joanna napisala, isplati se posvetiti mu malo vremena.

Za one koji inače nisu skloni nikakvom obliku pogrdnih izraza, a kamoli psovki, savjetujemo da ne kliknu na link.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene