Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Polako, bez stresa...

Big Lebowski 'zaslužan' za novu religiju: Dudeism!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od filma do religije - tako bi se jednostavno mogao opisati nastanak 'religije' nazvane 'Dudeism' kojoj je inspiracija bio lik iz filma Big Lebowski, Jeffrey Lebowski 'Dude'.

The Big Lebowski kultna je komedija braće Coen iz 1998. koja opisuje nekoliko dana u životu Jeffreya Lebowskog, nadimka 'Dude', kalifornijskog zabušanta kojeg zamijene s milijunašem istog imena. Iako film nije baš najbolje prošao na kino blagajnama, oduševio je mnoge i dobio milijune svojih sljedbenika. Tako je nekolicina fanova 2002. u američkom Louisvilleu organizirala Lebowski Fest koji se kasnije proširio i na neke druge gradove.

No tu nije sve stalo! Film je u potpunosti promijenio pogled na život grafičkog dizajnera iz Californije, Olivera Benjamina. Potpuno ga je inspirirao te je pokrenuo vlastitu internetsku stranicu i ubrzo je nastala 'religija' - Dudeism.

Od onda do danas Dudeism ima više od 100.000 zaređenih svećenika koji propovijedaju diljem svijeta, a Oliver Benjamin je postao Dudely Lama. Imaju i svoju službenu stranicu gdje piše da Dudaism koristi neke filozofske poglede Taoizma i da se sve temelji na tome kako život ne trebamo shvaćati suviše ozbiljno. 'Take it easy', kažu 'dudaisti'i dodaju da je život ionako kratak i kompliciran.

'Dudeism će vam pomoći da ne zaboravite što je zapravo važno u životu i što je ono što vas čini sretnima. Novac je moć, a dudeisti nemaju namjeru natjecati se s bogatim religijama poput Kršćanstva. Mi smo najsporije rastuća religija na svijetu', kaže idejni začetnik Oliver Benjamin koji je proveo nevjerojatnih 10 godina s ruksakom na leđima putovajući svijetom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene