Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izgrađeni prije tisuća godina

Deset najstarijih hramova na svijetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovih su deset hramova najstariji na svijetu.

Hramovi su tijekom povijesti izgrađivani za molitvu i duhovne aktivnosti. Ovih je deset hramova izgrađeno prije tisuće godina, a učinili su to narodi čije religije danas više ne postoje. Oni su ujedno i jedne od najstarijih građevina na svijetu, a služe kao podsjetnik na neka prošla vremena i neke davne civilizacije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vođa o kojem se priča PUTINOV ŽIVOT - 11 zanimljivih činjenica o ruskom predsjedniku Slika nije dostupna Proslavio rođendan OVO JE NAJSTARIJI ČOVJEK NA SVIJETU Nevjerojatno koliko ima godina

10. Palača Knosos

Udaljena oko 5 kilometara južno od Herakliona, Knosos je najvažnija i najpoznatija palača minojske kulture na Kreti. Izgrađena između 1700. i 1400. godine prije Krista, tijekom godina je dograđivana i rekonstruirana, sve dok nije gotovo u potpunosti uništena u požaru. U kompleksu su se nalazili stanovi, sobe, radionice, a sve je izgrađeno oko središnjeg trga. Još se uvijek, međutim, špekulira koja je doista bila svrha palače. Možda je bila administrativni centar, a možda religiozni ili čak oboje. Knosos se povezuje i s mitom o Tezeju i Minotauru.

9. Göbekli Tepe

Za ovaj se hram često kaže da je prvi ili najstariji na svijetu. Izgrađen je na brdu u jugoistočnoj Turskoj. Kuće su okrugle megalitne građevine, čiji su zidovi građeni od neobrađenog kamena. Kompleks je izgrađen u 10. tisućljeću prije Krista, što ga čini najstarijim svetištem koje je čovjek ikad izgradio. Starija je i od keramike, pisma ili kotača.

8. Hram Amade

Najstariji hram u Nubiji bio je prvi hram kojeg je izgradio egipatski faraon Tutmozis u 15. stoljeću prije Krista. Bio je posvećen bogu sunca Amonu Rau, piše Touropia. Iako je hram zapravo poprilično malen i izvana izgleda poprilično ruševno, unutar njega nalaze se neki od najpreciznijih reljefa vrlo svijetlih i živahnih boja.

7. Hramovi Ggantija

Visoko na brdu na otoku Gozo nalazi se pretpovijesni kompleks iz kamenoga doba. Izgrađen između 3600. i 3000. godine prije Krista, hramovi Ggantija najraniji su iz serije megalitnih hramova na Malti, starije čak i od egipatskih piramida i Stonehengea. Ggantiju čine dva hrama. Sve upućuje na to da su hramovi bili posvećeni božanstvu plodnosti. Oni su ujedno i najstariji hramovi u Europi.

6. Hagar Qim i Mnajdra

Hagar Qim izgrađen je na vrhu litice u južnoj Malti. Mnajdra hramovi nalaze se oko 600 metara dalje. Hagar Qim sastoji se od glavnog hrama i tri dodatne građevine oko njega. Mnajdra se sastoji od 3 hrama, koja međusobno nisu povezana. Izgrađeni su između 3600 i 3200. godine prije Krista. Po brojnim pronađenim artefaktima arheolozi su zaključili da je građevina služila za religiozne svrhe.

>> Ovo je 7 najvećih statua na svijetu

5. Hram Seta I.

Hram egipatskog faraona Seta I. nalazi se na zapadnoj obali Nila. Golema je građevina započeta pred kraj faraonova života, a izgradnju je dovršio njegov sin Ramzes Veliki 1279. godine prije Krista. Hram, međutim, nije bio posvećen samo Setu I., već i drugim božanstvima. Reljefi u tom hramu smatraju se jednima od najpreciznijih i najdetaljnijih reljeva drevnoga Egipta.

4. Hypogeum

Hram koji se nalazi na Malti jedini je pretpovijesni podzemni hram na svijetu. Sastoji se od hodnika, odaja i prolaza koji su uklesani u kamenu. Prvo se pretpostavljalo da se radi o svetištu, međutim, kasnije je utvrđeno da se radi o nekropoli. Hram je izgrađen na tri razine. Najdublja soba na donjoj razini nalazi se 10,6 metara ispod zemlje. Dozvoljen je samo određeni broj posjetitelja u ovaj hram, a na ulaznicu se nerijetko čeka i po nekoliko tjedana.

3. Hram kraljice Hatšepsut

Egipatska kraljica Hatšepsut vladala je od 1479. do 1458. godine prije Krista. Njezin se hram nalazi u podnožju planine Deir el Bahari, na zapadnoj obali rijeke Nil. Hram je projektirao Senemut, Hatšepsutin kraljevski arhitekt. Hram se sastoji od tri terase u tri različite razine, a visok je 30 metara. Terase su povezane rampama, koje su nekoć okruživali vrtovi.

2. Hram u Luksoru

Ovaj se hram nalazi na istočnoj obali rijeke Nil u drevnom gradu Tebi. Izgrađen je 1400. godine prije Krista za tri egipatska božanstva, Amuna, Muta i Chonsa. Danas je jedan od najpopularnijih turističkih odredišta na svijetu, a sama dolina Luksor nosi naziv 'najvećeg muzeja na otvorenom'.

1. Stonehenge

Jedno od najpoznatijih nalazišta na svijetu, Stonehenge je kružna građevina od golemih kamenih blokova, a nalazi se u jugozapadnoj Engleskoj. Civilizacija koja je izgradila Stonehenge nije ostavila niti jedan jedini pismeni zapis o građevini, pa je Stonehenge predmet mnogih špekulacija. Prema dokazima, monumentalna je građevina izgrađena oko 2500. godine prije Krista. Još uvijek nije poznato koja je bila njegova svrha, ali mnogi pretpostavljaju da se radi o religioznom hramu. Danas je to popularna turistička destinacija u Engleskoj.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene