Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vizionarka:

Izumila prethodnika čitača e-knjiga prije više od 60 godina!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedna je Španjolka još 1949. napravila uređaj kojeg su prozvali 'primitivnom verzijom današnjih čitača e-knjiga' jer je omogućavao pohranu i čitanje više knjiga

Elektronski uređaji za čitanje e-knjiga posljednjih godina sve su popularniji – Amazon je 2007. predstavio Kindle koji je mnogima zamijenio tiskane knjige, a sve veći broj korisnika tableta knjige i časopise, umjesto u tiskanim izdanjima, čita na svojim iPadovima, Androidima i drugim tabletima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kada će naši školarci imati ovo? Škole uvode e-knjige umjesto papirnatih

Usprkos tome što su ovakvi uređaji za čitanje e-knjiga popularnost stekli krajem prošlog desetljeća, čini se da je prethodnik ovim uređajima zamišljen i napravljen prije više od 60 godina.

Tiskane knjige još se drže, ali 'prijetnja' je iza ugla

Naime, kako prenose na TeleReadu, Ángela Ruiz Robles iz Španjolske još je 1949. (tada je imala 54 godine) napravila uređaj nazvan mehanička enciklopedija – 'primitivnu verziju današnjih čitača e-knjiga' – s ovim je uređajem namjeravala smanjiti težinu školske torbe jer bi, umjesto brojnih knjiga, školarci nosili samo njen uređaj u kojem bi bile pohranjene knjige, a vjerovala je i da bi ovakav uređaj omogućio pristupačnost knjiga većem broju ljudi.

Iako nije detaljno objašnjen način na koji je ovaj uređaj radio, na TeleReadu kažu da je baziran na 'komprimiranom zraku i svitcima s ranije učitanim sadržajem' koji ima funkciju zumiranja.

Dakle, knjige su bile tiskane na dugim tankim papirima koji su se omatali oko tih svitaka koji su se mogli staviti u njen uređaj, a u isto se vrijeme u ovom uređaju moglo nositi nekoliko takvih svitaka, dok se opcija zumiranja vjerojatno odnosi na ugrađeno povećalo.

Škole uvode e-knjige umjesto papirnatih

Iako je njen uređaj u potpunosti različit od današnjih čitača e-knjiga i tableta, sama ideja vrlo je slična – napraviti lako prenosivi uređaj koji će omogućiti pohranu velike količine sadržaja koji ćemo moći lako mijenjati unutar samog uređaja tako da, umjesto da učenici svaki dan u školu nose druge knjige, Fortiz Ruiz je zamislila da oni nose samo njen uređaj unutar kojeg će mijenjati svitke na kojima će se nalaziti knjige.

Fortiz Ruiz htjela je patentirati ovaj uređaj, no patent joj nije odobren, a kako nije mogla skupiti novac za početak masovne proizvodnje, on je ostao na razini prototipa i nikad se nije pojavio u prodaji, no nalazi se izložen u Nacionalnom muzeju znanosti i tehnologije u La Coruni u Španjolskoj.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene