Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tehnološka čudesa

VIDEO Pogledajte film veličine atoma!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraživački tim iz tvrtke IBM napravio je najmanji video uradak na svijetu, manipulirajući atomima na bakrenoj površini.

Guinnessova knjiga rekorda nije izostala u priznanju uspjeha IBM-ovaca, čiju su preciznost na razini atoma, uknjižili kao novi rekord.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UŠLA I U GUINNESSOVU KNJIGU Neprekidno gori već 116 godina i preživjela je dva svjetska rata Slika nije dostupna Testirana teorija odgođenog izbora Eksperiment potvrdio: Život je iluzija

>> Prvi put ikad snimili kretanje atoma unutar molekule!

Radi se o animaciji nekoliko desetina atoma ugljika, koji su pomicani sićušnim vrhom posebnog mikroskopa. Da bi se obujmila jedna vlas ljudske kose, bilo bi potrebno sastaviti 1.000 kadrova jedan do drugog tog filma.

Što su u IBM-u zapravo htjeli pokazati tim videom? Htjeli su pokazati kako rade na novoj generaciji rješenja za pohranjivanje podataka, koji se baziraju na pojedinačnim atomima.

Svoj kratki film, nazvali su 'Dječak i njegov Atom', a koristi izum STM (skenirajući tunelski mikroskop), koji je IBM-ovim znanstvenicima još 1986. godine donio Nobelovu nagradu na polju fizike. Taj uređaj radi na način da povlači alektricitetom nabijenu nevjerojatno našiljenu metalnu iglu, po površini nekog uzorka. Kako se ta igla bliži površini, naboj s nje može 'preskočiti prazninu', rezultirajući efektom koji se u kvantnoj fizici zove 'tunneling', prenosi BBC.

Dakle, filmić dug 90 sekundi, koji ima 242 slike, zapravo su 'mape' tog efekta prenesenog na atome, koji su posloženi u obliku dječaka, koji se igra s lopticom te koji pleše i skače na trampolinu.

Pogledajte taj čudesan video.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene