Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliko otkriće

Pronađena ŽIVA bakterija stara 86 milijuna godina!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Žive bakterije, koje koriste beskrajno male količine kisika, pronađene su u 86 milijuna godina starim glinenim sedimentima na morskom dnu.

Tim znanstvenika predvođenih Hansom Royem, iz Centra za geomikrobiologiju na Sveučilištu Arthus u Danskoj, uzeo je uzorke sedimenta s dubine od 30 metara ispod morskog dna, na području sjeverno od Havaja, poznatom kao North Pacific Gyre.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slijedili recept Znanstvenici zapanjeni - Lijek iz 9 st. 'rasturio' nepobjedivu superbakteriju Slika nije dostupna Bizarna ideja Nećete vjerovati od čega je znanstvenica napravila jogurt

Zajednice mikroba, tvrde znanstvenici, mogu preživjeti pod zemljom u sedimentima i bez svježe zalihe kisika, više milijuna godina. Ono što je tim znanstvenika u ovom slučaju otkrio, jest da su pronađene bakterije toliko usporile metabolizam i respiratorni sustav, da se veličina njihove kolonije kontrolirala brzinom oksidacije ugljika, a time i sporim protokom energije.

Royev tim je otkrio i da su bakterije zbog izrazito niske, gotovo zanemarive potrošnje kisika, uspjele preživjeti u sedimentu koji se nalazi izvan dosega sunčeve svjetlosti i kisika na desetke milijuna godina. Te bakterije trošile su toliko malo energije, koliko je bilo dovoljno da se na životu održi njihov DNA i enzimi te električni potencijal oko njihovih membrana, prenosi Daily Galaxy.

Kako bi dočarao sporost metabolizma tih bakterija, Roy je njihovo promatranje usporedio s promatranjem drveta kako raste u realnom vremenu. Njegov tim nije uspio otkriti je li se, i kako te bakterije razmnožavaju.

Procijenio je kako su stare minimalno 1.000 godina, ali i da mogu biti daleko, daleko starije. Roy je dodao kako je otkriće za njega osobno značilo puno u smislu poštovanja života na Zemlji, a to je objasnio rečenicom kako "možemo ostaviti glinu ispod površine morskog dna na 86 milijuna godina i još uvijek u njoj pronaći život".

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene