Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Neprijatelj države'

Diktator Noriega tuži Activision jer su ga u igri prikazali kao 'otmičara i ubojicu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši vojni diktator podigao je tužbi protiv izdavača Call of Dutya i traži novčanu kompenzaciju jer je u igri njegov lik prikazan negativno

Manuel Noriega tijekom osamdesetih godina bio je vojni diktator koji je šest godina vladao Panamom – na početku je surađivao s američkom vladom i CIA-om, no savezništvo nije dugo trajalo te je nakon američke operacije u Panami završio u zatvoru zbog krijumčarenja droge i pranja novca, a ovaj 80-godišnjak trenutno odslužuje kaznu u Panami gdje je osuđen na dugogodišnji zatvor zbog kaznenih djela počinjenih tijekom njegove vladavine.

Ovaj bivši diktator nedavno je podigao tužbu protiv kompanije Activision, izdavača jedne od najpopularnijih video igara Call of Duty jer su ga u igri prikazali kao 'otmičara, ubojicu i neprijatelja države'. Njegovo pojavljivanje u igri, kako je Noriegin odvjetnik napisao u tužbi, utjecalo je na povećanje realizma i popularnosti same igre, zbog čega je Activision zaradio još više novca te Noriega sada tražio dio tog profita.

Call of Duty ruši sve rekorde: U jedan dan zaradili pola milijarde dolara!

Njegov lik pojavljuje se u verziji Call of Duty: Black Ops II koja je izdana 2012. godine – u igri Noriega prvo pomaže u hvatanju terorista, no poslije izda Amerikance koji ga onda moraju pronaći i uhititi. Black Ops II jedna je od najpopularnijih igara iz CoD franšize, a kolika je njena popularnost dovoljno govori podatak da je šest tjedana nakon njenog izdavanja Activision već zaradio milijardu dolara.

Iako je do sada bilo slučajeva u kojima su poznate osobe (najčešće je bilo riječ o sportašima) tužile proizvođače video igara (poput Electronic Artsa i Activisiona), na BBC-u kažu kako su se te tužbe temeljile na tzv. američkom 'pravu na publicitet' prema kojem oni mogu sami kontrolirati kako će se njihov lik prikazivati u video igrama, a s obzirom da Noriega nije državljanin SAD-a niti više živi u toj zemlji, 'upitne su pravne osnove' za njegovo podizanje tužbe protiv Activisiona.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene