Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Operacija "Vojni domoljub"

Više od 7000 vojnika dolazi na meksičku granicu

Migrantska karavana kreće se prema SAD-u (Foto: ORLANDO ESTRADA / AFP)
Migrantska karavana kreće se prema SAD-u (Foto: ORLANDO ESTRADA / AFP) ORLANDO ESTRADA / AFP
Aktualno Galerija Migrantska karavana kreće se prema SAD-u (Foto: ORLANDO ESTRADA / AFP) Migrantska karavana kreće se prema SAD-u (Foto: ORLANDO ESTRADA / AFP) Foto: ORLANDO ESTRADA / AFP Karavana migranata (Foto: AFP) Karavana migranata (Foto: AFP) Foto: Afp Predsjednik SAD-a Donald Trump (Foto: Dnevnik.hr) Predsjednik SAD-a Donald Trump (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Karavana migranata (Foto: AFP) Galerija 1/4 >>
Više od 7000 vojnika stići će do kraja vikenda u američke savezne države na granici s Meksikom, Kaliforniju, Arizonu i Teksas, dva dana prije izbora 6. studenog. Donald Trump postavio je imigraciju u središte svoje kampanje.

Taj broj odgovara ranije najavljenom. Naime, na granicu će doći 5239 vojnika koji će se ondje pridružiti 2100 pripadnika pričuvnog sastava Nacionalne garde koji su već raspoređeni prije nekoliko mjeseci, rekao je u petak Michael Kucharek, glasnogovornik Sjevernog zapovjedništva američke vojske.

Pročitajte i ovo Donald Trump Izašli mu ususret Trump u posljednji trenutak dobio odgodu - ne mora položiti 464 milijuna dolara Donald Trump Cjenkao se sa sudom Trumpu istječe vrijeme: Mora platiti 454 milijuna dolara ili bi mogao ostati bez nekretnina

To vojno zapovjedništvo nadzire operaciju pod nazivom "Vjerni domoljub" kojom se želi zaustaviti povorke srednjoameričkih migranata koje idu prema Sjedinjenim Državama kako bi ondje zatražile azil.

Pojačanja će se stacionirati u glavnim vojnim bazama spomenutih država, napose u zračnoj bazi Davis-Monthan u Arizoni, u pomorskim bazama u San Diegu u Kaliforniji i u Corpusu Christi u Teksasu te u bazi korpusa mornaričkog pješaštva Camp Pendleton u Kaliforniji.

No njihovo završno raspoređivanje "treba se još utvrditi", dodao je Kucharek za AFP.

Po riječima neimenovanog dužnosnika Pentagona, tisuću vojnika je već u petak stiglo u McAllen u Teksasu, gdje je jedan od najvećih graničnih prijelaza s Meksikom.

Zaduženi su za logistiku, napose za gradnju šatora "za naše vojnike", rekao je Kucharek.

Nekoliko dana prije izbora na sredini mandata Trump je zaredao s izjavama koje mogu mobilizirati birače, napose u vezi s imigracijom.

"Ovo je najezda", rekao je u četvrtak, najavivši da bi idućeg tjedna trebao potpisati izvršnu uredbu o tom pitanju, ne otkrivajući druge pojedinosti. Usto je rekao da će migranti zaustavljeni na granici biti smješteni u kampove sa šatorima ili drugim objektima dok budu čekali izgon iz zemlje ili odobrenje zahtjeva za azil. (Hina) 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene