Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavio na Twitteru

Karavana napreduje prema SAD-u, a Trump poručuje: "Migrante ću zaustaviti na granici, poslat ću vojsku"

Karavana migranata napreduje prema SAD-u (Foto: AFP)
Karavana migranata napreduje prema SAD-u (Foto: AFP) Foto: Afp
Donald Trump je najavio da šalje vojsku na američko-meksičku granicu u vrijeme dok karavana migranata iz Srednje Amerike nastavlja svoj put kroz Meksiko

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je najavio da šalje vojsku na američko-meksičku granicu u vrijeme dok karavana migranata iz Srednje Amerike nastavlja svoj put kroz Meksiko.

Pročitajte i ovo Vježba ŠTIT 24 Trening za upravljanje u kriznim situacijama: Održana vježba policije i američkog veleposlanstva Ilustracija Zapad Afrike Prekinuli veze s Francuskom, primili ruske instruktore: ''Ovdje smo kako bismo uvježbavali vojsku''

"Iskoristit ću vojsku za ovu nacionalnu hitnu situaciju. Bit će zaustavljeni", napisao je američki predsjednik na svom Twitter profilu, referirajući se na migrante.

 

 

Usprkos tome što su razbijesnili Trumpa, tisuće muškaraca, žena i djece iz Srednje Amerike nastavile su svoj put prema dalekoj američkoj granici, bježeći od nasilja, siromaštva i korupcije vlasti u svojim domovinama.

U četvrtak su krenuli iz Mapastepeca, gradića na jugozapadu Meksika koji se nalazi u blizini granice s Guatemalom. Tamošnji gradski službenik procijenio je da se u srijedu navečer u gradu nalazilo 5,3 tisuće migranata. Druga skupina od oko tisuću migranata također je započela svoj put iz Guatemale prema sjeveru.

"Migrantska karavana je hitan slučaj''

Trump je u ponedjeljak graničnoj patroli i vojsci poručio da je migrantska karavana hitan slučaj. Glasnogovornik Pentagona u ponedjeljak je rekao da pripadnici Nacionalne garde već pomažu osoblju ministarstva domovinske sigurnosti na terenu, no da još uvijek nije zatražena dodatna pomoć ministarstva obrane.

Trump i njegovi republikanci su karavane i migracije učinili jednim od važnijih političkih pitanja uoči izbora na polovici predsjedničkog mandata, koji se održavaju 6. studenog i na kojima će pokušati zadržati većinu u Predstavničkom domu i Senatu.

To pitanje nije novo za Trumpa koji je tijekom predsjedničke utrke 2016. najavljivao da će na južnoj američkoj granici sagraditi zid. Taj plan se nije ostvario jer i dalje nisu osigurana sredstva, iako republikanci kontroliraju oba doma Kongresa i Bijelu kuću.

Američki predsjednik je u travnju stoga naredio Nacionalnoj gardi da pomogne u osiguravanju granice u četiri jugozapadne savezne države. Na granicima u Texasu, New Mexicu, Arizoni i Californiji trenutno je raspoređeno 2,1 tisuća tih rezervista američke vojske.

Trump je u travnju govorio i o slanju aktivnih vojnih snaga kako bi zaustavili ilegalnu imigraciju, pokrenuvši time raspravu u Kongresu i među pravnicima o raspoređivanju vojske na američkom tlu.

Zakon iz 1870. ograničava upotrebu vojske na američkom tlu bez posebnog odobrenja Kongresa. No vojska može pružiti podršku snagama sigurnosti i činila je to više puta od 80-ih godina.

Neki specifični statuti dopuštaju predsjedniku slanje vojske unutar države u slučaju nereda ili prirodnih katastrofa.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene