Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dođoh, vidjeh, bijah uhićen...

Poslijedice juriša na Kongres: Zasad 13 optužnica zbog nereda i napada, među njima i šaman QAnon

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trojica pristaša Donalda Trumpa, uključujući tzv. QAnon šamana čije su fotografije obišle svijet nakon njihova nasilnog upada u Capitol, uhićeni su i optuženi, priopćilo je u subotu ministarstvo pravosuđa.

Jacob Anthony Chansley, drugim imenom Jake Angeli, gol do pasa, s bizonskim rogovima na glavi, koji je privlačio fotografe i kamere postavljene posvuda na Capitolu, uhićen je i optužen za nezakonit upad i nasilno ponašanje na Capitolu, navodi se u priopćenju ministarstva. "Taj je čovjek imao koplje dugo dva metra s američkom zastavom privezanom ispod oštrice", ističe se u priopćenju.

Pročitajte i ovo Donald Trump Izašli mu ususret Trump u posljednji trenutak dobio odgodu - ne mora položiti 464 milijuna dolara Donald Trump Cjenkao se sa sudom Trumpu istječe vrijeme: Mora platiti 454 milijuna dolara ili bi mogao ostati bez nekretnina

U optužnici se dodaje da je Chansley u četvrtak nazvao FBI kako bi potvrdio da je bio na Capitolu. Rekao je da je bio "sudionik grupne akcije organizirane zajedno s drugim 'domoljubima' iz Arizone na predsjednikov poziv svim 'domoljubima' da dođu u Washington 6. siječnja".

Taj tridesetogodišnjak iz Arizone koji za sebe kaže da je "duhovni ratnik" i prozvao se "vukom iz Yellowstonea", zapažen je na skupovima potpore Trumpu u Phoenixu zadnjih mjeseci zahvaljujući svom pokrivalu na glavi. Predstavlja se kao "digitalni vojnik QAnona", urotničkog pokreta kojega je Donald Trump junak i koji na upad u Kongres gleda kao na slavodobitnu pobjedu.

Adam Johnson, tridesetogodišnjak s Trumpovom kapom koji se na fotografiji smiješi dok odnosi stalak predsjednice Zastupničkog doma Nancy Pelosi, uhićen je u petak na Floridi. Optužen je po istim točkama, ali i za krađu, premda je stalak Pelosi pronađen sutradan u jednom hodniku.

I na kraju, Derrick Evans, zastupnik parlamenta Zapadne Virginije koji se snimao dok nasilu provaljuje u Kongres vičući "Derrick Evans je na Capitolu!", uhićen je u petak u svom domu i optužen za nezakonit upad i za nasilno ponašanje.

Mjesni zastupnik koji je u subotu rekao da podnosi ostavku, izravno je prenosio svoje 'pothvate' na svom računu na Facebooku, a u optužnici se navodi da je gurao ljude oko sebe da provale vrata Capitola vičući "mičite se, mičite se!" i zatim: "u zgradi smo!"

Poslije je na Facebooku objavio priopćenje u kojemu tvrdi da nije sudjelovao u uništavanju i da se na Capitol probio kao "neovisni predstavnik medija kako bi snimio povijesni događaj". U trima optužnicama ističe se da su optuženici ilegalno upali u saveznu zgradu "u trenutku dok je u njoj bio potpredsjednik Mike Pence", što otežava njihov slučaj.

Ministarstvo je još u petak objavilo 13 optužnica za upad i poticanje nereda i izvijestilo da je u Arkansasu uhićen Richard Barnett, aktivist za pravo na nošenje oružja, snimljen s jednom nogom na radnom stolu Nancy Pelosi. Prije odlaska ostavio je čelnici demokrata u Kongresu uvredljivu poruku.

Među osobama koje se kazneno goni je muškarac koji je u automobilu parkiranom blizu Kongresa imao 11 molotovljevih koktela, jedan koji je tukao policajca i treći koji je pred zgradu Kongresa došao s napunjenim vatrenim oružjem.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene