Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvješće UN-a

Glad, prisilni rad, represija: Vodstvo ove zemlje okrutno krši prava svojih stanovnika

Izvješće o Sjevernoj Koreji
Izvješće o Sjevernoj Koreji Foto: Afp
Sjeverna Koreja bila je u četvrtak tema sjednice Vijeća sigurnosti UN-a zbog okrutnih kršenja ljudskih prava svog stanovništva, razvoja nuklearnog oružja unatoč sankcijama i rastuće represije u toj zemlji, pa i gladi.

Ta je sjednica Vijeća sigurnosti UN-a održana na zahtjev SAD-a, prvi put nakon 2017., i isključivo se govorilo o kršenjima temeljnih prava u Sjevernoj Koreji, prenosi agencija AFP.

"Vodstvo zemlje okrutno krši ljudska prava svog stanovništva i totalitarnom vladavinom protuzakonito razvija nuklearno nuklearno oružje i balističke rakete", rekla je veleposlanica SAD-a pri UN-u Linda Thomas-Greenfield.

Stanovnici Sjeverne Koreje trpe represiju koja sve više raste i lošu zdravstvenu skrb, iznio je u četvrtak UN-ov povjerenik za ljudska prava Volker Türk, javlja agencija dpa.

Pročitajte i ovo Prosvjed u BiH Poručuju - dosta! Novi prosvjedi u BiH: "Tragedija, nažalost, vreba i druge naše gradove"

"Podaci UN-a pokazuju rastuće gušenje prava na slobodu govora, privatnosti, kretanja; ustrajava se na široko rasprostranjenoj praksi prisilnog rada, uz pogoršanje ekonomskih i socijalnih prava", rekao je Türk.

Svatko tko pogleda sadržaj iz inozemstva koji se ne slaže s linijom vođe Kim Jong UN-a, posebno dokumente ili videosnimke iz Južne Koreje - može završiti u dugogodišnjem zatvoru. Onima koji šire takav sadržaj prijeti doživotni zatvor ili smrtna kazna, a istodobno, Sjeverna Koreja ovisi o prisilnom radu svojih građana, čak i djeca rade, dodao je.

Pročitajte i ovo Majka ubijenog grčkog navijača Ekskluzivno u Dnevniku Nove TV Pogledajte cijeli intervju majke preminulog navijača AEK-a: "Neka razmisli što je učinio mom sinu. Platit će cijenu za svoja djela"

Sjeverna Koreja trpi međunarodne sankcije od 2006. koje su pojačane 2017., kako bi se zaustavio njezin nuklearni i balistički program, da bi u svibnju 2022. Peking i Moskva stavile veto na nove sankcije i nikakva rezolucija ili deklaracija Vijeća UN-a nije od tada donesena, unatoč sjevernokorejskim testiranjima raketa.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene