Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poznat identitet

U spektakularnoj pljački sudjelovao i jedan Hrvat: Ukradene umjetnine u vrijednosti od 26 milijuna eura

Ilustracija (Foto: AFP)
Ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp
Talijanska policija još uvijek istražuje detalje velike pljačke koja se dogodila u Monzi pokraj Milana, u travnju prošle godine. Nestale su slike "Svete obitelji", ulje na platnu flamanskog slikara Petera Paula Rubensa i "Djevojke na travnjaku", slika Pierre Augustea Renoira. Slike su procijenjene na oko 26 milijuna eura.

Talijanska policija uhitila je pet osoba, među njima i jednog Hrvata. Riječ je o Nenadu Jovanoviću (44), koji prebavilište ima u Trezzanu, javlja Corriere della Sera. Jovanović je imao izraelsku putovnicu, a predstavljao se kao Samuel Abraham Lewy Graham, rabin i izraelski diplomat. Za njega sumnjaju da je bio mozak cijele operacije.

Pročitajte i ovo Airsoft puška Uhićen je Drama na sjeveru Hrvatske: Muškarac s puškom noću hodao ulicama i repetirao oružje upereno prema policajcima Posljedice požara - 2 Sumnjivi požari Čak 50 požara gorjelo u isto vrijeme, uključila se i policija: "Svi elementi ukazuju na to"

Osim njega privedeni su i braća Rocco (52) i Francesco C. (49), rodom iz Kalabrije, a sud je naredio kućni pritvor i za G.G. (62) i C.G. (32), oca i sin. Još uvijek nije otkiveno tko točno stoji iza pljačke, jer je policiji teško povjerovati da je Nenad Jovanović mogao sam organizirati ovu cijelu pljačku. Netko mu je morao pružiti pomoć, uvjereni su.

Istražitelji su pratili čovjeka koji posjeduje dvije galerije, jednu na Sardiniji i drugu u Londonu, a nudio je na prodaju Renoira kolege iz Pijemonta. Tu se pojavljuje i rabin koji je bio zainteresiran za kupnju "dijamanata i slika".

Nakon telefonskog poziva, u kojem je potvrđeno zanimanje, uslijedio je prvi sastanak u Sporting Clubu Milana 2, kako bi dogovorili detalji ugovora. Dogovorena prodajna cijena bila je 26 milijuna eura, a sam rabin morao je utvrditi mjesto za sklapanje ugovora. Odabrao je sjedište počasnog albanskog konzulata u Brianzi.

Prodavač je predstavio dvije slike, zatvorene u drvene kutije, a kupci su bili "rabin Jovanović i još jedna osoba" objašnjava talijanska policija. Prodavača su uvjerili da se žele uvjeriti u autentičnost djela, da bi mu potom uzeli slike i, prema navodima "rabin se tada pretvorio u pravog akcijskog junaka kakvog se ne bi postidio ni James Bond". 

Daljinskim upravljačem otvara vrata rezidencije i bježi prema kamionu gdje su ga čekali pomagači. Uskače u vozilo i pred zaprepaštenim prodavačima nestaje u daljinu. Pokušali su ga uhvatit no bezuspješno. 

Nenad Jovanović i pomogači na kraju su uhićeni, ali policija još nije uspjela pronaći vrijedne umjetnine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene