Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zelenski smijenio Reznikova

Tko je Rustem Umerov, novi ukrajinski ministar obrane

Rustem Umerov
Rustem Umerov Foto: Afp
Rustem Umerov, koji bi trebao postati novi ukrajinski ministar obrane, nakon što je predsjednik Volodimir Zelenski smijenio Oleksija Reznikova, vodeći je član zajednice krimskih Tatara koji je predstavljao svoju zemlju u osjetljivim pregovorima s Rusijom.

Rustem Umerov (41) je rođen u sovjetskom Uzbekistanu, zemlji u koju je njegova obitelj protjerana za vrijeme Staljina, a vratio se na Krim u Ukrajini kao dijete kada je Tatarima dopušteno da se vrate 1980-ih i 1990-ih.

Umerov je počeo karijeru u telekomunikacijama, a 2019. izabran je u parlament gdje je služio kao supredsjedatelj Krimske platforme, međunarodnog diplomatskog napora usmjerenog na poništavanje ruske aneksije poluotoka 2014. godine.

Godinama je radio kao savjetnik vođe krimskih Tatara Mustafe Džemileva, piše The Guradian.

Tatarska zajednica, koja je činila 12-15 posto od dva milijuna stanovnika Krima, uglavnom je bojkotriala glasanje na referendumu o aneksiji 2014. godine. Službena Moskva tada je zabranila tradicionalno okupljanje tatarske muslimanske manjine, proglasivši ga ekstremističkom organizacijom i od tada je zatvorila članove zajednice, navodeći sigurnosne razloge.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Krešimir Crnogaća Emotivna objava zaručnice mladog preminulog liječnika: "Ne budite neznalice, neliječnici i neljudi"

"Ruski propagandisti izmislili su narativ podjele ukrajinske nacije na etničke skupine kako bi opravdali svoje vojne akcije na teritoriju naše zemlje", rekao je Umerov za jordansku novinsku stranicu AmmanNet u intervjuu prošle godine.

"Ne osjećamo nikakav šovinizam ili islamofobiju (u Ukrajini) u pogledu naše etničke pripadnosti ili vjere", kazao je tada.

Umerov je nakon aneksije Krima i početka rata u Ukrajini sudjelovao u pregovorima s ruskom stranom o razmjenama zatvorenika visokog profila i evakuacijama civila.

Pročitajte i ovo Ilustracija Uhićen je Policija po autocesti jurila kamionet koji je krivudao: Kada su ga napokon zaustavili, šokiralo ih je tko sjedi za volanom

Bio je i dio ukrajinske delegacije u pregovorima s Rusijom u prvim tjednima rata te sudjelovao u pregovorima o uspostavi izvoznog koridora za ukrajinsko žito kroz Crno more. Rusija se kasnije povukla iz tog sporazuma.

U rujn 2022. Umerov je imenovan čelnikom Fonda za državnu imovinu, što je posebno teška uloga u Ukrajini gdje je proces privatizacije pogođen korupcijom, piše The Guardian.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski najavio je kako će ovog tjedna od parlamenta zatražiti da imenuje Rustema Umerova novim ministrom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene