Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Tibet: Dvojica redovnika pokušali samoubojstvo, ostali štrajkaju glađu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dva budistička redovnika pokušala su izvršiti samoubojstvo, a ostali su počeli štrajkati glađu kada su kineski vojnici okružili i zatvorili samostane u Lhasi, glavnom gradu Tibeta, izvijestio je Radio Slobodna Azija sa sjedištem u SAD-u.

Redovnici koji su pokušali izvršiti samoubojstvo u kritičnom su stanju, navodi radio.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Oštre kazne Tibetanci osuđeni na robiju zbog poticanja na samospaljivanje Slika nije dostupna Izgorjele umjetnine Planuo samostan, ozlijeđeno deset redovnika

U međuvremenu su u središtu Lhase zapaljeni policijski automobili kada su se stotine ljudi pridružile prosvjedima redovnika protiv kineske vlasti na Tibetu.

Prosvjedi su započeli u ponedjeljak na dan kada Tibet obilježava 49. godišnjicu pobune protiv kineske vlasti, a nepalska i indijska policija intervenirale su protiv tibetanskih prosvjednika.

Redovnici iz samostana Serpa počeli su štrajkati glađu tražeći da se naoružani policajci povuku s teritorija samostana i da uhićeni redovnici budu pušteni na slobodu.

Službeni Peking u utorak je priznao da su budistički redovnici u Lhasi na Tibetu prosvjedovali povodom 49. obljetnice pobune protiv kineske vlasti, ali je nastojao taj događaj umanjiti dok strani mediji javili da je šezdesetak prosvjednika bilo uhićeno. U prosvjedima je sudjelovalo najmanje 300 redovnika.

Indijska policija uhitila je u četvrtak sto Tibetanaca koji su krenuli iz Indije u pohod prema Tibetu protiv kineske okupacije himalajske države i protiv održavanja Olimpijskih igara u Pekingu.

Nakon masovnih uhićenja Tibetanaca u Kini, Indiji i Nepalu, organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch zatražila je u petak u New Yorku da se mirni prosvjednici smjesta oslobode. "Svjedoci smo mirnih prosvjeda protiv kineske vlasi u tibetanskom glavnom gradu već dva desetljeća", rekla je glasnogovornica HRW-a Sophie Richardson. "Novo i neuobičajeno je sadašnje oštro postupanje protiv sličnih prosvjeda i u Indiji i u Nepalu", kazala je Richardson dodajući da Kina vjerojatno vrši pritisak na susjedne zemlje kako bi "ušutkali Tibetance".

Kina je zauzela Tibet početkom 50-ih godina, a nakon neuspjele pobune Tibetanaca, duhovni vođa Dalaj Lama izbjegao je u egzil u indijsku Dharmsalu, a kineske vlasti provele krvavu represiju.

Dalaj Lama je u ponedjeljak oštrim riječima osudio kinesko gušenje ljudskih prava i vjerskih sloboda na Tibetu, tražeći za svoju domovinu široku autonomiju radi očuvanja jezika, kulture, identiteta.

Kina redovito odbacuje takve zahtjeve i ukorava strane vlade koje u službeni posjet primaju Dalaj Lamu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene