Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Oštre kazne

Tibetanci osuđeni na robiju zbog poticanja na samospaljivanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan je 40-godišnjak dobio uvjetnu smrtnu kaznu, koja redovito bude preinačena u doživotnu zatvorsku, a njegov nećak će morati odležati deset godina u kineskom kazamatu zbog poticanja nekolicine ljudi na samospaljivanje.

Bijesna zbog nemoći da na vlastitom tlu spriječi val prosvjednih samoubojstava Tibetanaca, Kina je u četvrtak prvi put izrekla tešku kaznu jednom budističkom redovniku i njegovu nećaku zbog poticanja na samospaljivanje.

Lorangu Konchoku (40) izrečena je uvjetna smrtna kazna - koja se gotovo uvijek mijenja u kaznu doživotnog zatvora - a njegovu nećaku Lorangu Tseringu (31) 10-godišnja zatvorska kazna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Otpor u Tibetu Spalila se redovnica Slika nije dostupna Prosvjed protiv Kine Zapalila se dvojica tibetanskih svećenika

>> Zbog povika 'Oslobodite Tibet' završio na policiji

Dvojica optuženika proglašena su krivima za "poticanje" i "prisiljavanje" osmorice Tibetanaca na taj očajnički čin, po odluci suda u Abi, tibetskom području na jugozapadu zemlje. Troje njih umrlo je 2012. pošto su si zapalili odjeću.

Od 2009. u Kini se na taj način pokušalo ubiti gotovo sto Tibetanaca u znak prosvjeda protiv kineske vlasti na području koje smatraju svojim i zbog gušenja njihove vjere i kulture. Većina je podlegla opeklinama.

"Samo je jedan odgovor kineskih vlasti na samospaljivanje: represija i još jača represija", komentirala je Katia Buffertrille, tibetologinja koja živi u Parizu. "Time samo potvrđuju neuspjeh svoje politike na Tibetu".

Vrhovni sud i najviše kineske pravosudne i policijske vlasti najavile su u prosincu da će se svakoga za koga se dokaže da je pomagao ili poticao Tibetance na samospaljivanje sudbeno goniti zbog "umorstva".

Po zapisniku sa suđenja koji je dobila službena agencija Xinhua, osuđeni redovnik i njegov nećak priznali su krivnju i pokajali su se za svoj čin. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene