Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Novi život'

Sudjelovalo više od 50 liječnika: Izvedena prva transplantacija lubanje i vlasišta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nevjerojatno je koliko se dobro osjećam i zauvijek ću biti zahvalan što sam dobio drugu priliku, rekao je nakon operacije James Boysen.

Liječnici u Houstonu izveli su prvu transplantaciju lubanje i vlasišta na 55-godišnjem pacijentu čiji je vrh lubanje bio teško oštećen agresivnom terapijom protiv rijetke vrste raka, objavljeno je u četvrtak iz Andersonova centra za rak u Houstonu.

Pročitajte i ovo Operacija robotom asistentom u KBC Split - 2 KBC Split FOTO/VIDEO Robot Hugo odradio prve operacije: "Ovo je za nas veliko priznanje" Mileva Simetić Saliji agonija s državljanstvom Priča koja je ganula Hrvatsku: Mileva je dobila bubreg i jetru, operacija je trajala osam sati

James Boysen, 55-godišnjak iz Austina, nakon operacije osjeća se odlično. Zajedno s kraniofacijalnim tkivom presađeni su mu bubreg i gušterača koji su mu počeli otkazivati. Operacija je izvršena 22. svibnja i trajala je cijeli dan. Svi organi uzeti su od jednog donora.

'Za ovog pacijenta, ovo je novi život', rekao je Jesse Selber, voditelj plastične rekonstruktivne kirurgije u Houstonu. 'Imao je niz tumora na vlasištu i lubanji koji su liječeni raznim operacijama i zračenjem što je rezultiralo velikom otvorenom ranom sve do mozga', dodao je.

'Najčešće se radi ili noću ili vikendom ili praznikom'

Na fotografiji objavljenoj nakon operacije vidljivo je da Boysen ima šavove oko vrha glave, otprilike 2,5 centimetra iznad uha. Rez oko glave ukupno je dug 25 centimetara.

'Nevjerojatno je koliko se dobro osjećam i zauvijek ću biti zahvalan što sam dobio drugu priliku', rekao je pacijent.

Koordinacija i planiranje zahvata trajalo je dvije godine. Više od 50 zdravstvenih djelatnika sudjelovalo je na operacijama, uključujući mikrokirurge, neurokirurge i rekonstruktivne kirurge. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene