Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Apokalipsa u Amazoni

Stotine uginulih dupina i tisuće mrtvih riba uslijed povijesne suše: "Kao scenarij iz znanstvene-fantastike"

Amazonu pogodila povijesna suša
Amazonu pogodila povijesna suša Foto: Afp
Više od stotinu dupina, i tisuće riba, uginulo je u Amazoni u posljednjih nekoliko dana uslijed rekordne suše i visokih temperatura vode koje idu i preko 39 stupnjeva.

Stručnjaci s Institut Mamiraua, čiji je osnivač brazilsko ministarstvo znanosti, pretpostavljaju kako su klimatske promjene glavni uzrok masovnog pomora dupina u rijeci Amazoni u posljednih tjedan dana. Više od 100 mrtvih dupina pronađeno je na području jezera Tefe, a glavni uzrok tome vjerojatno leži u povijesnoj suši i rekordno visokim temperaturama vode koje su na mjestima dosezale i 39 stupnjeva.

 

 

"Još trebamo utvrditi uzrok ovog ekstremnog događaja, ali, naši stručnjaci kažu kako je definitivno povezano sa sezonom suše i visokim temperaturama u jezeru Tefe gdje su, na nekim mjestima, prelazile i 39 stupnjeva", kazali su iz Instituta za CNN.

Istraživači i aktivisti pokušavaju spastiti preživjele dupine tako da ih sele u dijelove gdje je hladnija voda, ali to je težak posao s obzirom na to koliko je područje izolirano i udaljeno od infrastrukture.

Osim uginulih dupina, površinom vode plutaju i tisuće mrtvih riba. Lokalno stanovništvo prizore opisuje kako apokaliptične.

"Posljednjih mjesec dana na jezeru Tefe čini se kao scenarij iz znanstvene-fantastike", kazao je Daniel Tregidgo, britanski istraživač koji živi na tom području.

"Privilegija života u srcu Amazone je viđati ružičaste riječne dupine svakog dana. Tužno je kad jedan umre, a to što je suša ubila njih stotinu je tradedija", dodao je.

Ayan Fleischmann, istraživač sa Instituta Mamiraua, za The Guardian je kazao kako se osim visoke temperature i suše, istražuje je li uzrok pomora možda bolest ili zagađenje zbog kanalizacije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene