Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napad dronom na bazu

Biden najavio osvetu za smrt američkih vojnika: "Odlučio sam kako ćemo odgovoriti na napad"

Američki predsjednik Joe Biden odlučio je kako će odgovoriti na napad na američku bazu u Jordanu. Poginula su tri američka vojnika. Skupina koju podupire Iran preuzela je odgovornost za napad.

Predsjednik Joe Biden rekao je novinarima u utorak da je donio odluku o američkom odgovoru na napad dronom u kojem su poginula tri američka vojnika.

Na pitanje novinarke CNN-a je li odlučio kako će odgovoriti, Biden je rekao: "Da", ali je odbio iznijeti detalje. 

Ipak je rekao da SAD ne treba širiti rat na Bliskom istoku.

"Mislim da nam ne treba širi rat na Bliskom istoku. To nije ono što tražim", rekao je Biden, prenosi CNN.

U napadu su ubijena tri američka vojnika, a više od 30 pripadnika vojske je ozlijeđeno. 

Američki ministar obrane Lloyd Austin u ponedjeljak je poručio da će Sjedinjene Države poduzeti sve potrebne radnje da obrane svoje trupe.

Napad u nedjelju bio je prvi smrtonosni za američke vojnike otkad je u listopadu počela ofenziva Izraela na pojas Gaze te predstavlja veliku eskalaciju tenzija koje već vladaju Bliskim istokom.

Bidenovu administraciju kritizirali su, prvenstveno republikanci, jer nije poduzela dovoljno oštre mjere protiv skupina koje podržava Iran. U izjavi u nedjelju nakon vijesti o troje ubijenih Amerikanaca senator Lindsey Graham rekao je da je politika odvraćanja Irana Bidenove administracije neslavno propala. Pozvao je Bidena da napadne ciljeve unutar Irana.

Biden je u izjavi nedugo nakon napada upozorio: "SAD će odgovoriti u vrijeme i na način po našem izboru."

Američki dužnosnici navode kako je malo vjerojatno da će SAD napasti unutar Irana.

Biden je rekao da smatra Iran odgovornim za napad, no Teheran je odbacio odgovornost za napad nazivajući tvrdnje o iranskoj umiješanosti neutemeljenima.

"Smatram ih odgovornima u smislu da opskrbljuju oružjem ljude koji su to učinili", rekao je.

Upitan hoće li očekivani odgovor SAD-a odvratiti buduće napade, Biden je rekao: "Vidjet ćemo." 

Zašto nije zaustavljen dron? 

SAD pokušava utvrditi zašto 350 vojnika u bazi u Jordanu, poznatoj pod imenom Toranj 22, nije uspjelo zaustaviti dron. Dvojica američkih dužnosnika rekla su Reutersu da se dron koji je napadao kretao prema bazi istovremeno kad i onaj američki koji se u nju vraćao.

Jedan od dužnosnika rekao je da je dron agresora letio vrlo nisko, što je moglo pridonijeti tome da ga obrana baze nije detektirala.

Geopolitički gledano, činjenica da se napad dogodio na teritoriju Jordana, bliskog američkog saveznika, zabrinjavajuća je za Bidena, baš kao i za jordansku vladu. Biden će vjerojatno biti prisiljen poslati još više snaga u regiju kako bi dodatno osigurao američke baze i odvratio napade. No takav bi potez ujedno nove američke snage doveo u opasnost, piše CNN.

Odgovornost za napad preuzeo je Islamski otpor u Iraku, skupina militanata koju podržava Iran, a djeluje u Iraku i Siriji.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene