Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenke uznemirene oko kontracepcijskih pilula Yarin

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tragični slučaj mlade Zadranke za koju se sumnja da je umrla od embolije uzrokovane uzimanje tableta Yasmin izazvao je veliko zanimanje u Sloveniji, gdje 10 tisuća žena, odnosno svaka deseta koja koristi kontracepciju, uzima tablete Yarina, istog proizvođača i istog sastava kao Yasmin.

Nakon što se je medijima ovih dana javilo više žena koje su imale zdravstvene tegobe tijekom razdoblja korištenja tog sredstva, tvrtka Bayer Schering, odnosno njeno predstavništvo za Sloveniju, objavilo je da su spomenute antibebi pilule "jednako sigurne" kao i sva ostala kontracepcijska sredstva na hormonalnoj osnovi i da "trenutno ne razmišljaju o njihovu povlačenju s tržišta".

>> Yasmin: Da sada je bilo 14 prijava neželjenih nuspojava Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zdravstvo 'u banani' Britanija: Gori smo čak i od Slovenaca! Slika nije dostupna Po uputama liječnika Paralizirana nakon uzimanja Yasmina

>> Djevojka umrla od antibebi-pilula 'Yasmin'

Uz to navode, da se tablete dobivaju na recept nakon posebnog protokola kojemu se pacijentice podvrgavaju kod ginekologa.

Slovenski mediji objavili su ispovijest 42-godišnje žene koja navodi da je nakon tri godine uzimanja tableta oboljela od teške plućne embolije nakon koje je jedva ostala živa i da su joj u plućima otkrivena 23 krvna ugruška, te priču još jedne žene koja je medijima uputila anonimno pismo, a tvrdi da je također imala velike probleme zbog uzimanja tih tableta.

Slovenska liječnička komora priopćila je u vezi sa spomenutim slučajevima da su nuspojave kod uzimanja kontracepcijskih tableta dobro poznate i priložene u uputstvima uz svako pakiranje, ali da su slučajevi da takvi preparati izazovu emboliju, a osobito smrt iznimno rijetki.

Pacijentice međutim navode da su se tablete Yarine prilikom dolaska na tržište reklamirale kao posve siguran preparat koji zbog niske doze estrogena mogu koristiti sve mlađe žene.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene