Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Četiri mjeseca nakon što je počela uzimati kontracepcijske pilule Yasmin, koje joj je propisao ginekolog, 16-godišnja Švicarka Celine dobila je plućnu emboliiju.


Šteta koju je uzrokovalo začepljenje plućne arterije je ogromna; došlo je do zatajenja rada srca te oštećenja mozga. Celine je tri mjeseca provela u umjetno izazvanoj komi i od tada je paralizirana, piše švicarski portal 20minuten.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO: Amerikanci pokupovali tablete protiv radijacije Slika nije dostupna 'Za dva dečka potrebno uzimati dve pilule?'

Danas 18-godišnja Celine prikovana je za krevet i treba njegu 24 sata na dan, po svemu sudeći, tako će ostati do kraja života. Njezina majka švicarskim je medijima rekla da nije imala pojma da može doći do tako teških problema. 'Na pakiranju piše da pilule mogu uzrokovati plućnu emboliju, ali nigdje ne piše da može doći do tako teških posljedica', rekla je majka djevojke.

Bayer kaže da nije povrijedio zakon

Felix Ruegg, odvjetnik obitelji, siguran je da kontracepcijske tablete ne bi smjele uzrokovati paralizu. Tvrdi da Celine nije jedini slučaj te da zna da su i druge djevojke dobile plućnu emboliju. Proizvođač pilula Bayer rekao je da će Celine isplatiti odštetu od 960.000 kuna. Glasnogovornica Bayerna naglasila je kako nije dokazano da je embolija posljedica uzimanja Yasmina te da su na pakiranju istaknute moguće nuspojave te da zbog toga Bayer ničim nije povrijedio zakon.