Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Djevojka umrla od antibebi-pilula 'Yasmin'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
24-godišnja djevojka iz Melbournea umrla je prije nekoliko dana od nuspojava uzrokovanih uzimanjem kontracepcijskih tableta 'Yasmin', koje i u Hrvatskoj liječnici često prepisuju djevojkama.

Tanya Hayes sporne je tablete koristila nekoliko mjeseci kako bi se riješila problema s aknama. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zbog zdravstvenih rizika Francuska ograničava korištenje nekih kontracepcijskih tableta Slika nije dostupna Traži se više informacija na pakiranjima Znate li stvarne rizike najprodavanijih kontracepcijskih pilula?

Zauzeta fakultetom i poslom, Tanya je ignorirala jak kašalj i uzastopno ostajanje bez zraka.

Prošlog je petka uvečer kolabirala na parkiralištu ispred restorana nakon čega je odvezena u bolnicu. Za manje od pet sati djevojka je umrla od krvnog ugruška na plućima.

Direktor bolnice ustvrdio je da je za smrt odgovoran ugrušak koji je nastao zbog uzimanja oralne kontracepcije. 

>> Kontracepcijske tablete - zaštita od trudnoće ili opasne po zdravlje?

Tužna obitelj nesretne djevojke kaže kako bi rizik od smrti trebao biti jasno napisan na kutiji kontracepcijskih tableta.

'Želimo da mlade djevojke znaju koliko je važno pročitati upute za korištenje. Upute u kutiji tableta koje je Tanya pila kažu kako je ostajanje bez daha izrazito rijedak simptom koji uzrokuje ozbiljna oštećenja', ispričala je gospođa Hayes.

'Da smo pažljivije čitali upute za korištenje, možda bi Tanya još bila s nama. Moja kćer imala je akne od 13 godine i željela ih se riješiti', dodala je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene