Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TRUMP NE ODUSTAJE

Započela izgradnja čak 8 prototipova Trumpova zida na meksičkoj granici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Federalni poduzetnici započeli su u utorak izgradnju prototipova predloženog graničnog zida Donalda Trumpa s Meksikom.

Početak izgradnje čak 8 modela graničnog zida s Meksikom na udaljenom području San Diega kasni oko tri mjeseca, ponajviše stoga jer su odbijeni zahtjevi nekih ponuđača. Očekuje se da će izgradnja trajati 30 dana.

Pročitajte i ovo Umro muškarac koji se zapalio pred zgradom suda preminuo u bolnici Umro muškarac koji se zapalio pred zgradom u kojoj se sudi Donaldu Trumpu U New Yorku se ispred zgrade suda zapalio muškarac U tijeku je suđenje Trumpu UZNEMIRUJUĆE Muškarac se zapalio ispred zgrade gdje se sudi Trumpu: Otkriva li letak na tlu razlog strašnog čina?

Uprava carinske i granične zaštite može odabrati više pobjednika ili pak, nijednog. Roy Villarreal, vršitelj dužnosti šefa granične patrole u San Diegu, izjavio je kako će izvođači radova ocijeniti svaki model, koji će biti visok do 9 metara i isto toliko dug. Nakon što budu izgrađeni stručnjaci će tri mjeseca nadzirati zidove kako bi uočili eventualne nedostatke.

"Možda neće biti jednog pobjednika, možda će na kraju biti kombinacija projekata koji se sada rade", rekao je Villarreal novinarima ispred postojećih graničnih ograda.

Dok su se pripremali za konferenciju za novinare jedan je Meksikanac prešao ogradu i porezao se po ruci, nakon čega je uhićen.

Gradilište se nalazi oko 3 kilometra istočno od graničnog prijelaza Otay Mesa u San Diegu čija čelična mrežasta ograda seže do Tihog oceana.

Policija iz San Diega i šerifov ured pomogli su u blizini uspostaviti "zonu slobodnog govora" kako bi ljudi mogli prosvjedovati. Villarreal je rekao kako nema podataka da će biti organiziranih prosvjeda.

Iz natječajnih dokumenata je vidljivo da će četiri prototipa biti izgrađena od čvrstog betona te četiri od "drugih materijala". Donald Trump je u petak ponovio da "zid mora biti prozračan", što nije u skladu s početnim uputama da se koristi čvrst beton.

Villarreal je kazao kako će betonski nacrti biti izgrađeni s otvorima kako bi agenti mogli vidjeti preko granice.

Administracija se suočava s nekoliko saveznih tužbi u San Diegu kojima se nastoje blokirati izgradnju prototipova i planove zamjene postojećih barijera u Kaliforniji.

Prigovor koji je prošli tjedan podnio glavni kalifornijski državni odvjetnik Xavier Becerra, inače demokrat, u velikoj se mjeri podudara s prigovorom drugih odvjetničkih skupina koje zagovaraju zaštitu okoliša  i navode da je uprava prekoračila svoje ovlasti kako bi ubrzala izgradnju zida.

Sporan je zakon iz 2005. godine koji je državnom tajniku Domovinske sigurnosti dao velike ovlasti da se "ogluši" o desetke zakona ako se radi o graničnom pitanju, uključujući i Nacionalni zakon o zaštiti okoliša, Zakon o čistom zraku i Zakon o ugroženim vrstama. U tužbama se navodi da su mu ovlasti istekle. Trumpova administracija nije izravno komentirala tužbe.

Osim ovih problema, upitno je i financiranje zida koji bi u konačnici trebao biti dugačak 1046 kilometara. Demokrati su spriječili Trumpov zahtjev od 1,6 milijardi dolara za zamjenu 22 kilometra zida u San Diegu i izgradnju 96 kilometara zida dolini Rio Grande u Teksasu, najprometnijem koridoru za ilegalne prijelaze.

 



 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene