Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Saif Gadafi: 'Uskoro izručenje bugarskih medicinskih sestara'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saif Gadafi, sin libijskog predsjednika Moamera Gadafija, izjavio je u petak kako očekuje da će petero bugarskih medicinskih sestara i palestinski liječnik biti izručeni Bugarskoj u roku nekoliko dana.

U telefonskom intervjuu kojeg je u petak objavio panarapski list
al-Hayah sa sjedištem u Kairu, Gadafi je rekao kako se nada da će pregovori biti gotovi do sljedeće srijede kada u Libiju stiže
francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bugarska razmišlja o poništenju libijskog duga Slika nije dostupna Bugarske bolničarke i liječnik stigli u Sofiju i dobili oprost

Saif Gadafi, koji se nalazi na čelu Zaklade za razvoj koja je vodila
pregovore s obiteljima djece zaražene HIV-om, rekao je da će osuđenici biti deportirani čim se usuglase sve pojedinosti dogovora.

Dodao je kako čeka "postizanje sporazuma s Europskom unijom, koji će se dogoditi vrlo brzo" dodavši: "Europljani kažu da će sporazum s Libijom biti u okviru Procesa iz Barcelone, no mi želimo odvojen sporazum".

Gadafi je već razgovarao s povjerenicom EU-a za vanjske poslove Benitom Ferrero-Waldner i njemačkim ministrom vanjskih poslova Frankom-Walterom Steinmeierom.

- Europa je jedan pravni slučaj pretvorila u politički. Svijet ne bi
trebao kriviti Libiju za pregovaranje i nagodbu, dodao je Saif
Gadafi.

Prema njegovim riječima, glavnu ulogu odigrala je Francuska kada je Sarkozy u telefonskom razgovoru obećao Gadafiju da će Francuska opremiti bolnicu u Bengaziju.

Bugarski državni tužitelj Boris Velčev pokrenuo je u srijedu pravnu proceduru za povratak u Bugarsku petero bugarskih medicinskih sestara i palestinskog liječnika, koji je dobio bugarsko državljanstvo.

Njih šestero osuđeno je namjernu zarazu 460 libijske djece virusom HIV-a dok su radili u bolnici u Bengaziju.

Nakon intenzivnih diplomatskih akcija i plaćanja odštete od 400
milijuna dolara obiteljima 460 libijske djece, Tripoli im je
promijenio smrtnu kaznu u zatvorsku, što je otvorilo put zahtjevu za prebacivanje optuženih prema sporazumu o razmjeni zatvorenika između Libije i Bugarske.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene