Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi put nakon 2008.

SAD kani premjestiti nuklearno oružje: Poznato i gdje, a njegova jačina je znakovita

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Zbog sve većih prijetnji Zapadu iz Rusije, SAD planira premijestiti nuklearno naoružanje u Veliku Britaniju, u Suffolk.

Ministarstvo obrane Velike Britanije za sad ne želi potvrditi niti opovrgnuti ove tvrdnje, a ovo premještanje bilo bi prvo od 2008. godine.

Visoki dužnosnici s obje strane Atlantika pozvali su na pojačane pripreme u slučaju potencijalnog rata između NATO snaga i Rusije.

Kako bi ojačao savez, Telegraph izvještava da dokumenti Pentagona otkrivaju da će nuklearno oružje biti smješteno na RAF Lakenheath u Suffolku, prenosi Sky News.

Oružje je navodno tri puta jače od atomske bombe bačene na Hiroshimu.

Reagirajući na izvješće, glasnogovornik britanskog Ministarstva obrane rekao je: "To ostaje dugogodišnja politika Velike Britanije i NATO-a da ne potvrđuju niti opovrgavaju prisutnost nuklearnog oružja na određenom mjestu."

Nuklearne rakete SAD-a posljednji put su bile smještene u Velikoj Britaniji 2008. godine, kada su uklonjene jer se prijetnja Hladnog rata s Rusijom smanjila.

Vjeruje se da su nuklearna oružja koja bi mogla biti smještena u britanskoj bazi bombe B61-12 koje se mogu koristiti s borbenim zrakoplovima.

To je dio NATO programa "razvoja i nadogradnje nuklearnih lokacija" nakon invazije Rusije na Ukrajinu, izvještava Telegraph.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene