Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon pisma Zelenskoj

Roger Waters pisao Vladimiru Putinu: "Odje*ite! Raznesite jedni druge i cijeli svijet na komadiće"

Roger Waters, Vladimri Putin
Roger Waters, Vladimri Putin Afp
Aktualno Galerija Roger Waters, Vladimri Putin Roger Waters, Vladimri Putin Foto: Afp Ruski predsjednik Vladimir Putin Ruski predsjednik Vladimir Putin Foto: Afp Ilustracija Ilustracija Foto: Afp Ilustracija Ilustracija Foto: Reuters +0 Roger Waters (Foto: AFP) Galerija 1/5 >>
Zbog kontroverznog pisma Oleni Zelenkoj Rogeru Watersu otkazali su dva nastupa u Poljskoj. Osnivač Pink Floyda sada je odgovorio na kritike i objavio svoje pismo Vladimiru Putinu.

"Dragi predsjedniče Putin, otkad je Ruska Federacija izvršila invaziju na Ukrajinu 24. veljače ove godine, pokušavao sam iskoristiti svoj mali utjecaj kako bih potaknuo primirje i diplomatsko rješenje koje bi bilo na zadovoljstvo i Ukrajine i Ruske Federacije", glasi početak pisma Vladimiru Putinu, koje je na svojem Facebooku objavio Roger Waters.

Suosnivač Pink Floyda nedavno se našao na meti kritika zbog svojih stavova o Ukrajini iznesenih u pismu Oleni Zelenskoj. Prvoj dami Ukrajine tada je izrazio žaljenje zbog rata, ali i zbog naoružavanja Ukrajine američkim oružjem. Volodimira Zelenskog optužio je da je popustio pod pritiscima "ekstremnog nacionalizma".

Zbog tih stavova otkazana su mu dva koncerta u Poljskoj, a krakovski vijećnik Lukasz Wantuch želi da se Waters proglasi kao persona non grata u zemlji.

"On jednostavno ne razumije što se događa u Ukrajini", rekao je Wantuch.

"Ako to želite, odje*ite!"

Pa tako, danas Water javno objavljuje i pismo Putinu. 

"Stalno me mole da pišem vama, pa evo ga. Kao prvo, odgovorite biste li voljeli vidjeti kraj ovog rata. Ako je odgovor da, to bi znatno olakšalo stvari. Ako biste također rekli da Ruska Federacija više nema daljnjih teritorijalnih interesa osim sigurnosti stanovništva koje govori ruski na Krimu, u Donecku i Luhansku, to bi također pomoglo. To kažem jer znam neke ljude koji misle da želite osvojiti cijelu Europu, počevši s Poljskom i baltičkim državama. 

Pročitajte i ovo Aiden Aslin pušten kad i prebeg Britanac iz Mariupolja opisao pakao ruskog zatočeništva: "Tretirali su me gore nego psa i pitali želim li brzu ili lijepu smrt"

Pročitajte i ovo Ilustracija 214. dan rata SAD isporučio Ukrajini napredni raketni sustav zemlja-zrak. Lavrov optužio Zapad za rusofobiju bez presedana

Ako to želite, odje*ite. Mogli smo isto tako svi skupa prestati igrati očajničko opasnu nuklearnu igru koja je ugodna jastrebovima s obje strane Atlantika.

Tako je, jednostavno raznesite jedni druge i cijeli svijet u komadiće. Problem je u tome, imam djecu i unuke, kako i puno moje braće i sestara po cijelom svijetu i nitko od nas ne bi cijenio takav ishod", napisao je Roger Waters u pismu.

"Bio je to odvratan, agresorski rat"

"Ako sam dobro pročitao vaše zadnje govore, vi biste željeli pregovarati o statusu neutralnosti za suverenu susjednu Ukrajinu? Je li to točno? Pod pretpostavkom da takvo što može biti ispregovarano, takav sporazum značio bi i da se ni jedna zemlja više nikada ne može napasti. 

Znam da SAD i NATO napadaju druge suverene države kad im padne na pamet ili zbog nekoliko barela nafte, ali to ne znači da biste i vi trebali. Vaša invazija na Ukrajinu potpuno me iznenadila. Bio je to odvratan agresorski rat, isprovociran ili ne. 

Kad mi je gospođa Zelenski putem Twittera odgovorila, bio sam jako iznenađen i ganut. Kad biste mi vi odgovorili, mogao bih vas poštovati i to protumačiti kao častan korak u pravom smjeru prema održivom miru", završio je popularni glazbenik.

 

Rat u Ukrajini iz minute u minutu pratite OVDJE.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene