Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pedijatriji na nogama

Najveća epidemija posljednjih godina usmrtila četvero dojenčadi: Djeca mlađa od jedne godine najugroženija

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Čile je pogodila najteža epidemija respiratornog sincicijskog virusa (RSV) u posljednjih nekoliko godina, usmrtivši četvero dojenčadi i opteretivši kapacitete pedijatrijskih jedinica intenzivne njege u zemlji.

Majka jedne od preminulih dojenčadi Yessenia Sanchez rekla je da je čekala od 8 do 22 sata da hitna pomoć prebaci njezino dijete na intenzivnu njegu. U to vrijeme njezina je beba imala dva srčana zastoja, rekla je Sanchez, koja je iz Quilpea u gradskom području Valparaisa.

Izvješće čileanskog Ministarstva zdravstva u petak pokazalo je da je prosječna popunjenost kapacitet pedijatrijskih jedinica intenzivne njege u zemlji dosegao 94 posto.

Pročitajte i ovo Ilustracija čelnik WHO-a Upozorenje s najviše razine: "Pripremite se za pandemiju goru od COVID-a"

"Iako je virus (RSV) očekivan, suočavamo se s jednom od najvećih epidemija u posljednjih nekoliko godina", rekla je ministrica zdravstva Ximena Aguilera, dodajući da su djeca mlađa od jedne godine najugroženija.

Ozbiljnost ove epidemije povezana je s niskom cirkulacijom virusa tijekom pandemije covid-19, rekla je, dodajući da "sada postoji drugačija imunološka situacija, veća ranjivost, a to nas dovodi do neuobičajeno visoke cirkulacije ovog virusa".

Pročitajte i ovo Ilustracija Gdje ipak nositi masku? Nakon proglašenja kraja pandemije HZJZ ima nove preporuke za građane

Vladu su kritizirali zbog, kako neki kažu, spore provedbe javnozdravstvene kampanje prije početka zime na južnoj hemisferi.

Respiratorne bolesti u Čileu zimi imaju tendenciju vrtoglavog porasta. Situacija je pogoršana u Santiagu zbog intenzivnog onečišćenja zraka u gradu koji se nalazi u kotlini okruženoj brdima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene