Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crvena linija

Putin pokrenuo novi rat, na meti su mu pop-zvijezde: "Orgije nisu zabranjene, ali ne treba se njima razmetati"

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: Afp
Svitanje Nove godine u Moskvi je kod nekih od najpoznatijih ruskih slavnih osoba označilo buđenje s mamurlukom posebne vrste.

Kada je krajem prošle godine ruska TV voditeljica i glumica Anastasia Ivleeva, koju na Instagramu prati oko 19 milijuna ljudi, u moskovskom noćnom klubu organizirala tematsku zabavu ''gotovo goli'' na kojoj se pojavila krema ruske pop-kulture, nesvjesno je prešla crvenu liniju.

Uslijedio je skandal - jedan sudionik zabave je zatvoren, a drugi su bili pod pritiskom da se javno ispričaju, koji je otkrio dramatičnu promjenu u stavu Kremlja prema eliti showbiznis. Trenutak u kojem se sve događa vrlo je kritičan - bliži se druga godišnjica invazije Rusije na Ukrajinu u veljači i predsjednički izbori u ožujku.

Iako ekstravagantna, privatna zabava koja je najednom postala sporna teško da je bila revolucionarna, čak je i u sovjetsko doba ruski politički centar ujedno bio i prijestolnica razvrata za privilegirane elite.

Ali dok su veseljaci na internetu dijelili fotografije svojih oskudnih kombinacija - prozirnog donjeg rublja, skupog nakita i puno kože - među vojnim blogerima počelo je bučno negodovanje, a nije trebalo dugo čekati ni da se jave domoljubni dužnosnici.

Yekaterina Mizulina, ultradomoljubna čelnica Lige za siguran internet, pseudo nevladine organizacije, nazvala je zabavu "ciničnim činom... u vrijeme kada naši ljudi ginu u specijalnoj vojnoj operaciji, a mnoga djeca gube svoje očeve." ''Zabava je bila ''pucanj u nogu'' vladi, napisala je u objavi na Telegramu.

Pridružila joj se i zastupnica Državne dume Maria Butina, nekoć osuđena u SAD-u kao ruska agentica, a zatim deportirana, koja je pozvala policiju da istraži znakove "LGBT propagande" i potkopavanja tradicionalnih vrijednosti.

Pročitajte i ovo Fortenova - 3 "Pomažu Todoriću" Fortenova oštro odgovorila mostovcima: "Ponavljaju teze koje su plasirali ruski akteri s interesima u našoj grupi"

Jedna stvar Putina je posebno uvrijedila

Ruski napad na Ukrajinu išao je ruku pod ruku s ponovnim slamanjem LGBTQ+ zajednice kod kuće, uključujući prošireni zakon protiv promicanja "netradicionalnih" seksualnih odnosa, a što vlasti predstavljaju kao egzistencijalnu bitku protiv degenerativnih zapadnih vrijednosti.

Vijest o večeri zabave navodno je stigla do predsjednika Vladimira Putina, piše Politico, a posebno su ga uvrijedile, prema istraživačkom izdanju Agentsvo, slike gostiju zabave koji simuliraju oralni seks na reperu Nikolaju Vasiljevu (umjetničko ime Vacío), čiji se kostim sastojao od samo bijele čarape koja mu je pokrivala genitalije.

Vasiljev je u obrani rekao da je kostim inspiriran nastupom Red Hot Chili Peppersa, a u ispovjednoj snimci iz pritvora precizirao je da nije podržavao LGBTQ+ zajednicu i nije imao namjeru baviti se propagandom. 

Sud nije našao razumijevanja i osudio ga je na 15 dana zatvora za sitno huliganstvo i novčanu kaznu od oko 2000 eura za "LGBT propagandu".

Putinov glasnogovornik odbija komentirati aferu. No kakva god bila izravna uloga Kremlja, revni dužnosnici, državni aparat i domoljubne osvetnice sada su udružili snage i bacili se u nešto što nalikuje discipliniranju razularene urbane elite.

Čini se da je Ivleyeva glavna meta. U roku od nekoliko tjedana izgubila je dva velika oglašivača, a predočen joj je i račun od oko 1,3 milijuna eura neplaćenog poreza.

Moskovski sud također ju je kaznio sa 100.000 rubalja zbog “vrijeđanja ljudskog dostojanstva i propagiranja netradicionalnih seksualnih odnosa na javnom mjestu”. Druga tužba, koju je navodno pokrenula skupina civila, od nje traži oko jednu milijardu rubalja moralne odštete koju bi trebalo donirati ruskoj vojsci.

Premda se u početku branila da ima pravo oblačiti se kako želi, ubrzo je objavila pokajnički video i zazivala osjećaj opraštanja Rusa, a jedan za drugim njezini su slavni gosti slijedili njezin primjer, među njima i Filip Kirkorov, ruski kralj popa.

Pročitajte i ovo Rubižne Nema žrtava Rusi priznali da su svoj grad sravnili s zemljom: Drugi takav slučaj u tjedan dana

Javno poniženje gostima gotovo gole zabave nije pomoglo

Videozapisi isprika postaju sve češći u Rusiji usred rastuće represije kao "sredstva predsudskog ili izvansudskog progona", rekla je za Politico antropologinja Alexandra Arkhipova, istraživačica Laboratoire d'Anthropologie Sociale EHESS u Parizu.

''Cilj je poniziti osobu i prikazati je kao slabu, a pritom pokazati da prihvaća Vladin sustav vrijednosti koji joj se nameće'', kazala je. No, javno poniženje nije spasilo goste gotovo gole zabave.

U kulturnoj čistki koja podsjeća na Staljinovo vrijeme, otkazani su im koncerti, izrezane scene iz emisija i filmova državne televizije, a imena uklonjena iz promidžbenog materijala. Prema Telegram kanalu Ostorozhno Novosti, moskovskim gradskim vlastima čak je rečeno da izbace njihove pjesme s playlista za blagdanske svečanosti.

Glasnogovornici Kremlja tu su epizodu predstavili kao dokaz narodne moći, a propagandistica Ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova kazala je da "kušnje" s kojima su se suočili oni koji su prisustvovali zabavi nisu kazna, već lijek".

Bijega od politike više nema, čak ni za kreativnu klasu u Rusiji, naime dosad bi oni umjetnici i glazbene zvijezde koji su ostali u Rusiji i držali se podalje od političkih sukoba bili nagrađeni unosnim poslovima ili barem ostavljeni na miru.

To je omogućilo nekima od bogate urbane elite poput Ivleeve da budu zaštićeni od sve konzervativnije i homofobnije politike Kremlja, unatoč nekoliko pažljivo kritičnih objava na Instagramu dok je Kremlj tako održavao fasadu normalnosti unatoč ratu. No, ti su dani prošlost.

Pročitajte i ovo Ivan Čorkalo, reporter Dnevnika Nove TV Križna jama Spasioci stigli do petero zarobljenih u špilji, poznato kada bi trebali izaći na površinu: "Akcija je vrlo opsežna"

A nekad je navodno i on gledao erotske plesne predstave...

Kako je rat postao nova normala, nekažnjivost elita izgleda kao politička odgovornost za Putina, koji se suočava s malom, ali glasnom skupinom ultranacionalista koji su frustrirani nedostatkom napretka Rusije na bojištu i zahtijevaju eskalaciju.

Andrej Kolesnikov, viši suradnik u Carnegie Russia Euroazijskom centru, objašnjava zašto su kažnjeni sudionici gotovo gole zabave: ''Prekršili su sveta pravila kako se čovjek treba ponašati u ratu.'' Ovih dana na snazi je novi ratni moral štedljivosti i konzervativizma, barem u javnosti.

Ili kao što je to sažeo Andrej Nečajev, bivši ministar gospodarstva koji je postao Putinov kritičar: "Orgije nisu zabranjene, ali ne treba se njima razmetati."

Ramzan Kadirov, moćni vođa Čečenije, pozvao je veseljake da se prijave kao dobrovoljci na bojišnicu.

Oni nešto dužeg pamćenja nisu zaboravili priču od prije 24 godine.

U prosincu 1999., usred Drugog čečenskog rata, tada mlađi Vladimir Putin, ondašnji premijer, navodno je sjedio u prvom redu za erotsku plesnu predstavu u kojoj je sudjelovao polugoli borac s bikovima u klubu u St. Petersburgu. Šest dana kasnije imenovan je vršiteljem dužnosti predsjednika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene