Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Autoritarni režim

Reper uhićen jer je na raskalašeni maskenbal došao u - čarapama: "U zemlji se vodi rat, ali ove zvijeri, ološ sve to organiziraju"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Raskalašna zabava s popisom ispunjenim slavnim osobama u Moskvi izazvala je bijes među ruskim političarima i policijom, što je jedan od najoštrijih primjera odmazde otkako Vladimir Putin vodi zemlju u konzervativnom i antiliberalnom smjeru.

Maskenbal koji je održan 20. prosinca u moskovskom noćnom klubu s temom "gotovo gola" organizirala je popularna Instagram influencerica Anastasia Ivleeva, a nazočili su joj brojna slavni koji su ostali u zemlji nakon što je Vladimir Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu u veljači 2022. Oskudno odjevene zvijezde nosile su čipku i donje rublje, a jedan je reper bio samo u čarapama.

"Svi su se dobro zabavljali, nitko nije mogao zamisliti kakav će nered sve ovo postati", rekla je jedna osoba koja je prisustvovala zabavi za Guardian.

Snimka zabave brzo se proproširile ruskim društvenim medijima, izazvavši bijes proratnih komentatora i nacionalističkih političara.

Pročitajte i ovo Ilustracija Intervenirala policija Napadnut dostavljač u Zagrebu: Građani priskočili u pomoć, a onda se začuo pucanj

"U zemlji se vodi rat, ali ove zvijeri, ološ sve to organiziraju, te zvjeri koje nije briga što se događa", rekao je Vladimir Solovjov, najistaknutiji ruski televizijski propagandist, u objavi na Telegramu.

Dva dana nakon zabave reper Vacio, punim imenom Nikolaj Vasiljev, koji je došao bez odjeće, pozvan je na sud. Osuđen je na 15 dana pod optužbom za ozloglašeni zakon o gay propagandi.

Od tada su mnogim slavnim osobama koje su prisustvovale zabavi otkazani koncerti i raskinuti ugovori o oglašavanju, što su Rusi nazvali najvećim "otkazivanjem" zvijezda od početka rata.

Osjećajući da su im karijere, pa čak i slobode, ugrožene, slavni su se upustili u niz javnih isprika. U utorak je Filip Kirkorov, ruski kralj popa, molio naciju za oprost.

"U svačijem životu postoje trenuci kada uđete na pogrešna vrata. U ova teška vremena, herojska vremena, umjetnik moga kova, narodni umjetnik, ne može i ne smije biti toliko neodgovoran kada sudjeluje u raznim manifestacijama."

Alexander Rodnjanski, ukrajinski producent, na Instagramu je napisao da je Moskva je postala slična Čečeniji. "Javne isprike sudionika zabave koji drhte od straha, porezne revizije, izgledi za kaznene postupke", komentirao je.

Skandal je odstupanje od atmosfere normalnosti koju su vlasti željele promicati u prvim mjesecima nakon ruske invazije. Neko je vrijeme Kremlj naglašavao da rat neće promijeniti svakodnevne živote ljudi jer su mnogi u zemlji prihvatili oblik bijega od stvarnosti, odlučivši ne razmišljati o borbama u Ukrajini.

Dok se prije od većine običnih Rusa očekivalo da se suzdrže od aktivnog suprotstavljanja državnoj politici, čini se da puka šutnja više nije dovoljna u modernoj Rusiji, rekao je Rodnjanski o posljedicama stranke.

"Totalitarni režimi razlikuju se od autoritarnih po tome što ne živi negdje na ulici, već u vašoj kuhinji, spava u vašem krevetu, sluša vaše razgovore s prijateljima i rođacima", rekao je Rodnjanski.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene