Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mračna povijest

Opasan predsjednički kandidat: Krvavu prošlost i bliskost s diktatorom pokušava sakriti plesom i simpatičnim videima na društvenim mrežama

Screenshot
Screenshot YouTube/Masak Besar Bobon dan Prabowo
Aktualno Galerija Prabowo Subianto Prabowo Subianto Foto: Afp Prabowo Subianto Prabowo Subianto Foto: Afp Izbori u Indoneziji Izbori u Indoneziji Foto: Afp +0 Screenshot Galerija 1/4 >>
Prabowo Subianto bio je kapetan ozloglašenih elitnih indonezijskih specijalnih snaga Kopassus, a prije toga je već bio optužen za kršenje ljudskih prava u Istočnom Timoru. Oženio je jednu od kćeri bivšeg diktatora, a kada se sustav raspadao, Kopassus je optužen za otmicu više od 20 studentskih aktivista. Njih desetak još uvijek se vode kao nestali. Oni koji su preživjeli, svjedočili su da su mučeni.

Nekada bi ime Prabowo Subiant uplašilo većinu Indonežana. No, sada se čini kako su mladi glasači očarani preobrazbom ministra obrane. Bivši zapovjednik specijalnih snaga kojeg prate optužbe za kršenje ljudskih prava i nestanke postao je simpatični djed stvoren za memeove.

Sada 72-godišnji Prabowo pokušava naslijediti popularnog Joka Widodoa na izborima na kojima će treća najveća svjetska demokracija glasati 14. veljače. Obećava više stabilnosti i gospodarskog razvoja.

Do sada su ankete Prabowoa stavljale ispred njegovih mlađih suparnika, Ganjara Pranowoa i Aniesa Baswedana. Obojica su u 50-ima i imaju iskustva u vođenju ključnih indonezijskih provincija kao guverneri. Sigurnost posla, infrastruktura i veća diplomatska uloga Indonezije dominiraju njihovim kampanjama.

Prabowov protukandidat je Widodov najstariji sin Gibran Rakabuming Raka kojeg mnogi vide kao kandidata s prešutnim blagoslovom predsjednika.

Kandidatura Prabowa Subianta mnogmima je razlog za uzbunu jer ga se povezuje s otmicom i ubojstvom prodemokratskih studentskih aktivista prije nekoliko desetljeća. Za navodne zločine nikada nije odgovarao.

Pročitajte i ovo Ilustracija Uhićen je Zaštitari na aerodromu ostali u šoku kada su ugledali rendgenske snimke kovčega: Toliko novca nisu vidjeli u svojem životu

Mlada Indonežanka, koja je željela ostati anonimna, kaže da je "prestrašena" njegovom mogućom pobjedom, piše BBC.

"Ako je mogao biti suučesnik u ušutkavanju glasova, onda će te glasove ušutkati sada ako bude izabran", rekla je i dodala da ljupkost ne čini prikladnog vođu: "Ako mislite da bi vođa trebao biti takav, onda biste trebali izabrati mačiće."

Mačke su također dio Prabowove kampanje na društvenim mrežama. Njegova smeđe-bijela lutalica Bobby ima vlastiti dobro uređen Instagram račun koji ga opisuje kao "domoljuba". Zatim su tu i TikTok videozapisi predsjedničkog kandidata kako izvodi svoj prepoznatljivi pokret - nespretno miješanje kukovima po pozornici - i slanje srca publici. Prozvan je "gemoy", nadimak za sve što je umiljato i dražesno. Njegovi mladi pristaše sebe nazivaju "gemoy ekipa".

 Društveni mediji su kamen temeljac njegove popularnosti. Milenijalci i generacija Z čine više od polovice od 205 milijuna birača s pravom glasa u Indoneziji, a ujedno također čine i velik broj od 167 milijuna Indonežana koji koriste društvene medije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Iz Kolumbije Narkobanda na čelu s Albancem u kontejnerima s bananama planirala u Europu prevesti 3,2 tone kokaina

Službeni Facebook i povezani računi kandidata Prabowoa potrošili su, prema podacima Mete, 144.000 dolara na oglašavanje u posljednja tri mjeseca. Osim interneta, trgovine i ulice također su prepune njegovih plakata na kojima je prikazan kao bucmasti lik iz crtića. Ovaj novi "avatar... je po cijeloj Indoneziji", kaže Yoes C. Kenawas, znanstveni novak na Sveučilištu Atma Jaya.

"Tako omekšavaju njegov imidž. I zasad je to prilično uspješno", dodao je.

Mlada glasačica Rahayu Sartika Dewi kaže da je kampanja "vrlo slatka, zabavna i pristupačna... ne preteška kao prijašnjih godina".

Prabowo cilja na generaciju koja se ne sjeća vremena kada se on popeo na vrhunac svoje moći. To se dogodilo tijekom diktature generala Suharta, koji je bio prisiljen napustiti dužnost 1998. Njegova 32-godišnja vladavina, koju mnogi Indonežani smatraju modernizacijom zemlje, također je bila vrijeme brutalne represije i krvoprolića.

Dvadeset pet godina kasnije mladi glasači kažu da bi radije sudili gospodinu Prabowou po tome kako se nosi s nezaposlenošću i troškovima života. Obećao je otvoriti 19 milijuna novih radnih mjesta u sljedećih pet godina.

Pročitajte i ovo Za njih se otimaju poslodavci - 2 ČESTITAMO! Tim zagrebačkog FER-a pobijedio na međunarodnom natjecanju u robotici, osvojili dva milijuna dolara

"Znam da aktivisti još uvijek govore... ali moramo ići dalje", kaže gospodin Joshua.

Prabowo je otpušten iz vojske zbog svoje navodne uloge u nestanku aktivista. Godine 2014. rekao je za Al Jazeeru da je naredio njihovu otmicu, ali da je to učinio samo po nalogu nadređenih.

Posljednjih mjeseci pojavili su se videi ljudi u suzama koji "ga žale" tvrdeći da je žrtva svojih protivnika, a neki promatrači izbora sumnjaju jesu li to pravi simpatizeri.

Zaleđe

Prabowo je rođen u bogatoj političkoj obitelji, sin je poznatog ekonomista koji je služio u indonezijskoj vladi. Slijedio je svog oca koji je napustio zemlju 1957. pod oblakom kontroverzi i proveo desetljeće djetinjstva u egzilu u Europi.

Screenshot Prabowo Subianto Foto: Afp

Nakon povratka kući, pridružio se vojsci i brzo napredovao u činovima kako bi postao kapetan elitnih indonezijskih specijalnih snaga Kopassus. Do tada je već bio optužen za kršenje ljudskih prava u nemirnom Istočnom Timoru, gdje je služio kao pripadnik postrojbe. Njegova točna uloga u vojnim operacijama u Istočnom Timoru koje su odnijele stotine života nikada nije dokazana i on poriče optužbe. Ali mračna mrlja na njegovoj karijeri je ostala.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin i Tucker Carlson Ekskluzivan ragovor Poznati američki voditelj najavio intervju s Vladimirom Putinom: "Večeras smo u Moskvi"

Oženio se jednom od Suhartovih kćeri i ostao u najužem krugu diktatora. Dok se Suhartova vladavina raspadala kasnih 1990-ih, Kopassus je optužen za otmicu više od 20 studentskih aktivista koji su se protivili režimu. Najmanje desetak njih još uvijek se vode kao nestali i strahuje se da su mrtvi. Oni koji su preživjeli svjedočili su da su mučeni.

Prabowo je nakon što je otpušten iz vojske otišao u samonametnuti egzil u Jordanu, dospio na crnu listu u Australiji i zabranjeno mu je putovanje u Sjedinjene Države. Ali vratio se 2019., kada ga je Widodo imenovao svojim ministrom obrane, pretvarajući suparnike u saveznike. Iznenađujući potez uslijedio je nakon gorke izborne pobjede - Prabowo je za svoj poraz okrivio prijevaru, a u nasilnim prosvjedima ubijeno je osam ljudi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užasi rata Glasnogovornik izraelske vojske priopćio tužnu vijest: "Obavijestili smo obitelji..."

"Kako očekivati pravdu ako počinitelj postane predsjednik?" pita Suciwati, udovica istaknutog odvjetnika za ljudska prava. Munir Said Thalib proveo je veći dio svog života istražujući nestanke 1998. godine. Ubijen je 2004. tijekom leta. Pilot je proglašen krivim, ali Suciwati ne vjeruje da je to cijela priča.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene