Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Petogodišnjak 'upao' u zatvorenu banku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kao i svakom 5-godišnjaku, Oliveru Pettigrewu je vikend shopping s roditeljima pomalo dosadio. Kada su došli do banke kako bi otac na bankomatu podigao novac, Olivier se odvojio i ušao u banku kroz glavna vrata.

Ući u banku kroz glavna vrata i ne bi bilo čudno, da nije bila subota popodne, a banka nije radila od petka u 16:30. Dakle, jedna od vodećih lokalnih banaka na svijetu, HSBC, trebala je biti zatvorena i zaključana već više od 19 sati, a bio bi poželjan i uključen alarm. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pošteni zviždač ili... ? Detalji o čovjeku koji je razotkrio kriminal u švicarskoj HSBC banci Slika nije dostupna 'Svi moraju platiti porez' Miljenić: Istražit će se jesu li i hrvatski građani sudjelovali u utaji poreza preko HSBC-a

Oliver se tako, malo prošetao po praznoj banci, te ponovno izašao i potražio roditelje. 

"Samo je nestao i ponovno se pojavio dok sam ja bio na bankomatu i rekao mi kako je banka otvorena. Prvo sam mislio da se šali, no zaista je bila otvorena. Kada sam shvatio da unutra nema nikoga, a na vratima je pisalo "od ponedjeljka do petka", nazvao sam policiju", rekao je g. Pettigrew.

Dok su čekali da stigne policija Pettigrewovi su razgledali po banci. Svuda uokolo bila je na tisuće funti vrijedna kompjutorska oprema i nekoliko uređaja za komunikaciju. 

"U tom sam trenutku shvatio da je bilo tko mogao ući u banku, upaliti računalo i ući u bazu podataka klijenata te vidjeti sve o bilo kome. Alarm se naravno, uopće nije oglasio", dodao je g. Pettigrew.

Kada su krenuli malo dalje našli su se i pred ogromnim sefom. 

"Bio je jako velik i točno ispred nas. Žao mi je što ga nisam fotografirao. Nije se uključio ni alarm, niti bilo što drugo. Da nije bilo Olivera vrata bi ostala otvorena do ponedjeljka", kazao je njegov otac. 

Glasnogovornica HSBC-a (koji je inače, jedan od većih bankarskih i financijskih servisa na svijetu s više od 10.000 poslovnica diljem svijeta) je rekla kako je došlo do kvara na bravi na ulaznim vratima, te da ni novac ni podaci o klijentima nisu bili u opasnosti. 

"Brava se pokvarila ali kada se vrata otvore policija je odmah alarmirana. Imamo i kamere na ulazu, a čim se otvore vrata automatski je obaviještena i središnjica u Londonu", rekla je glasnogovornica banke. 

Policija je međutim, potvrdila da ih je alarmirao jedino g. Pettigrew.

"Nitko nas iz banke čak nije nazvao kako bi nam zahvalili. Kada sam nazvao regionalni ured i rekao im o čemu se radi, oni nisu imali pojma o tom događaju. Kasnije su Oliveru poslali pismo zahvale i otvorili mu račun na koji su stavili 10 funti", ispričao je dječakov otac.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene