Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borbe ne staju

Nemiri i dalje traju: Već peti dan glavni grad ove države potresaju eksplozije i pucnjava

Aktualno Galerija Nema mira u Sudanu - 1 Nema mira u Sudanu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Nema mira u Sudanu - 4 Nema mira u Sudanu - 4 Foto: DNEVNIK.hr Nema mira u Sudanu - 3 Nema mira u Sudanu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Nema mira u Sudanu - 2 Nema mira u Sudanu - 2 Foto: DNEVNIK.hr +1 Randa Al-Moatasem Muhammad Al-Amin Oshi Galerija 1/6 >>
Eksplozije i jaka pucnjava peti dan potresaju glavni grad Sudana. Primirje vojske i paravojnih snaga uz međunarodno posredovanje propalo je prije nego što je i počelo. Civili su zarobljeni između dvije vatre, a put evakuacije se ne nazire.

Borbe vojske i paravojske nisu stale unatoč pritisku Sjedinjenih Američkih Država. Civili su zarobljeni u sredini.

"Počelo nam je nestajati nekih osnovnih stvari, pa smo morali obnoviti zalihe. I to nije osobito dobra situacija jer možete čuti svog brata kako hoda ispred kuće i možete čuti zvukove sukoba i kao da se pitate hoće li se vratiti“, rekao je Hadeel Mohamed.

Optužbe za kršenje primirja stižu s obje strane. Ratno stanje ulazi u peti dan.

Pročitajte i ovo Sukob u Sudanu Strašan sukob Najsmrtonosniji rat prošle godine nije bio onaj u Ukrajini

Ubijeno je najmanje 270 osoba, a gotovo tri tisuće je ozlijeđenih, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija. U Kartumu nema vode, a često nestaje i struje.

"Uplašeni smo, nervozni i zabrinuti jer je došlo do razmjene vatre u blizini naše kuće. Pokušali smo izaći van kako bismo kupili mlijeko u prahu za svog nećaka i lijekove za moju majku jer je upravo bila na operaciji. Ali nismo uspjeli“, kazao je Randa Al-Moatasem

Nakon kršenja jučerašnjeg primirja Paravojne Snage za brzu potporu objavile su novo 24-satno primirje u 18 sati po lokalnom vremenu. Prilika za sve skuplju nabavu i privid normalnog života tijekom svetog muslimanskog mjeseca ramazana.

Pročitajte i ovo Sudan Krvave borbe Kaos u Sudanu: Napadnuti veleposlanik EU-a i američki diplomatski konvoj

"Opskrba je nestabilna. Naše dnevne nadopune zaliha smanjene su na vrlo male količine. Ljudi teško žive. Nema goriva. Sve postaje rijetko i skupo“, rekao je prodavač Ahmed Amin.

Borbe su pokrenule ono što su Ujedinjeni narodi opisali kao humanitarnu katastrofu, uključujući kolaps zdravstvenog sustava. Više od pola bolnica u Kartumu je izvan pogona. Tisuće Sudanaca bježi iz zemlje. Evakuacija stranih državljana još je na čekanju zbog jačanja sukoba.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene