Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predviđanja meteorologa

'Pakleni' tornado tek je početak, slijedi i ekstremna sezona uragana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tornado koji je opustošio gradić Moore u Oklahomi usmrtivši najmanje 24 osobe mogao bi biti tek uvod u ovogodišnje vremenske neprilike u SAD-u. Tamošnji meteorolozi predviđaju ekstremno aktivnu sezonu uragana.

Tornado koji je početkom ovog tjedna svom silinom pogodio i opustošio gradić Moore u okolici Oklahoma Cityja podsjetnik je na razornu moć vremenskih nepogoda koje neke dijelove svijeta tretiraju bez imalo milosti. Jedno od takvih područja su i Sjedinjene Države, koje svake godine pogodi više tornada nego bilo koju drugu državu na svijetu, a usto su redovito i na udaru tropskih oluja, odnosno uragana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nije izdržao VIDEO Tragedija dotukla reportera: Rasplakao se tijekom javljanja uživo Slika nije dostupna Najgori tornado u povijesti SAD-a! VIDEO: HOROR U OKLAHOMI!

Upravo sljedećeg tjedna službeno započinje sezona uragana na istočnoj obali SAD-a, a prema predviđanju američke Uprave za oceane i atmosferu (NOAA), ove se godine očekuje više uragana od prosjeka, spominje se čak i izraz 'ekstremno aktivna sezona'. Prosječno se u jednoj sezoni formira 12 oluja s imenom - šest tropskih oluja i šest uragana, od čega prosječno tri imaju veliku razornu moć.

>> Razoran tornado odnio 24 života jer su skloništa preskupa

Najmanje tri velika i potencijalno destruktivna uragana

Za 2013. godinu NOAA-in Centar za predviđanje klime navodi 70-postotnu vjerojatnost da će u 6 mjeseci sezone, koja traje od 1. lipnja do 30. studenoga, biti formirano između 13 i 20 oluja dovoljno velikih da dobiju ime (razvijat će vjetrove brzine najmanje 63 km/h). Od toga će se 7 do 11 oluja razviti u uragane (brzina vjetra najmanje 119 km/h), od kojih će pak najmanje tri biti u kategoriji velikih i potencijalno destruktivnih (brzina vjetra najmanje 178 km/h).

Uzroci za veliko ovogodišnje odstupanje od prosjeka su izrazito snažni utjecaji zapadnoafričkih monsuna, iznadprosječno visoke temperature tropskih dijelova Atlantskog oceana i Karipskog mora te izostanak fenomena El Nina, za koji NOAA vjeruje da je, u godinama kada bi se pojavio, otežavao formiranje velikih oluja u Atlantiku.

Jadranska bura i američki uragani

Iako su brzine vjetra uragana ponekad usporedive s orkanskim udarima bure na Jadranu, nekoliko je razloga zbog kojih su posljedice uragana često nesagledive u odnosu na posljedice jadranske bure.

Stambeni objekti u SAD-u nerijetko su znatno manje otporni na udare vjetra od građevina u Hrvatskoj, iza čega se obično krije (pre)visoka cijena izgradnje. Za razliku od uragana, koji osim vjetra sa sobom uvijek donose i pregršt oborina te moguće poplave, bura može biti i potpuno 'suha', donoseći sa sobom potpuno vedro vrijeme. I konačno, za razliku od bure koja na Jadranu puše s kopna na more, uragani se rađaju nad morem i, krenu li prema kopnu, mogu 'istjerati' more i potopiti obalu te tako uzrokovati veliku štetu i ljudske žrtve.

Jedna oluja, cijena 110 milijardi dolara i 1.800 ljudskih života. Upravo se potapanje obale i probijanje loše održavanog nasipa dogodilo 2005. godine u New Orleansu, kada se taj grad našao na udaru zloglasnog uragana Katrine. U oluji je ukupno poginulo više od 1.800 ljudi, a šteta od gotovo 110 milijardi dolara bila je najveća u povijesti SAD-a. Spomenuti je iznos, za usporedbu, veći od pet godišnjih državnih proračuna Hrvatske.

Superoluja se uplela i u predsjedničke izbore

Drugi najskuplji uragan u američkoj povijesti dogodio se lani. Superoluja Sandy ubila je gotovo 300 ljudi, a napravila je štetu procijenjenu na 75 milijardi dolara. Premda Sandy nije bila najjači, s promjerom od nevjerojatnih 1.800 kilometara bila je najveći ikada zabilježeni sustav na Atlantiku. Imala je i izravan utjecaj na rezultat predsjedničkih izbora - Barack Obama i republikanac Mitt Romney u anketama su bili gotovo izjednačeni, no superoluja je Obami dala šansu da u najtežim trenucima izgleda kao pravi vođa i državnik, što je on iskoristio, a dio birača mu to očito honorirao.

Od destruktivnih uragana na američkom tlu u živom su sjećanju još uragani Andrew (1992. godine), Ike (2008.) i Wilma (2005.), koji su uzrokovali više desetaka milijardi dolara štete, a tu je i Irene, koja je 2011. godine jedno vrijeme prijetila da će svom silinom opaliti po New Yorku, no na kraju je to učinila znatno slabija od očekivanog.

Uragani i tornada mogu ići i zajedno

Inače, nije rijetkost da uragani dovedu i do nastanka tornada. Najčešće do toga može doći na rubnim dijelovima oluje ili u trenutku kada se ona počne 'raspadati'. Jedan od takvih primjera je već spomenuti uragan Katrina, uslijed kojega je nastalo više od 50 pijavica u šest američkih saveznih država.

Idealno vrijeme za nastanak tornada

Neovisno o uraganima, tornada u SAD-u najčešće nastaju u tzv. Aleji tornada, koja obuhvaća područje od Texasa pa sjeverno sve do Kanade. Idealno doba za njihov nastanak je proljeće, tj. upravo sada. Ovo je vrijeme kada se hladan zrak sa sjevera i topao zrak s južnih područja najlakše miješaju.

U Aleju tornada spada i savezna država Oklahoma, koju je krajem prošlog i početkom ovog tjedna pogodilo nekoliko izrazito opasnih pijavica. U ponedjeljak se na meti golemog zračnog vrtloga, koji je tijekom 40-ak minuta 'proputovao' gotovo 30 kilometara, našao gradić Moore. Poginule su najmanje 24 osobe, a prema prvim procjenama, šteta bi mogla premašiti dvije milijarde dolara, čime bi se taj tornado ugurao među prve na ljestvici najskupljih u povijesti SAD-a.
Najskuplja i najsmrtonosnija pijavica u povijesti SAD-a. Dok se šteta u Mooreu još zbraja, na ljestvici u međuvremenu prvu poziciju drži oluja iz pakla koja je prije dvije godine poharala gradić Joplin u Missouriju. S lica zemlje nastali su čitavi kvartovi, teško su oštećene gradska bolnica i srednja škola, život je izgubilo 158 ljudi, a zastrašujući je vrtlog brzinom vjetra koja je na trenutke bila veća od 320 km/h u zrak je podignuo i odbacio više od 15.000 parkiranih vozila. Procijenjena šteta iznosi oko 2,8 milijardi dolara.

Najsmrtonosniji tornado u SAD-u nastao je još 1925. godine i odnio je živote 695 osoba. Sa zemljom je sravnio 15-ak tisuća kuća u 19 naselja diljem triju saveznih država - Illinoisa, Indiane i Missourija, a procijenjena šteta danas bi iznosila oko milijardu i pol dolara.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene