Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jacinda Ardern

Novozelandska premijerka održala oproštajni govor: Njezina ostavka mnoge je šokirala, a novi posao dao joj je princ William

Jacinda Ardern
Jacinda Ardern Foto: Afp
Jacinda Ardern napustila je novozelandski parlament emotivnim govorom, pozivajući na otvaranje politike prema onima koji sebe možda ne vide kao tipične vođe. Karijeru namjerava nastaviti borbom za okoliš.

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern održala je svoj posljednji govor u parlamentu u srijedu. "Možete biti zabrinuti, osjetljivi, ljubazni i imati otvoreno srce. Možete biti majka ili ne, bivša mormonka ili ne, štreberica, plačljivica, grliteljica. Možete biti sve te stvari, i ne samo da možete biti ovdje, možete i voditi baš poput mene", poručila je.

Ardern je odstupila s dužnosti u siječnju, ali ostala je u parlamentu kako bi izbjegla prijevremene izbore. Njezina ostavka bila je pravo iznenađenje, osobito u inozemstvu, gdje ju je njezin empatični stil vladanja uzdigao u liberalnu feminističku ikonu iako je njezina reputacija kod kuće bila dvojaka, piše Washington Post.

Pročitajte i ovo Jacinda Ardern (Foto: AFP) Odlazi u veljači Novozelandska premijerka šokirala javnost: "Nadala sam se da ću se uspjeti pripremiti i za još jednu godinu"

Tijekom svog mandata trpila je učestale seksističke primjedbe i komentare o svojoj mladosti. 42-godišnja Ardern u srijedu je ohrabrila mlade ljude da ih ne sputavaju zastarjele percepcije o tome što čini dobrog vođu.

Njezinih pet i pol godina na dužnosti bilo je među najizazovnijim u modernoj povijesti južnopacifičke zemlje i uključivalo je teroristički napad 2019. u Christchurchu na dvije džamije, erupciju vulkana i pandemiju koronavirusa. Tijekom mandata dobila je dijete, što je tek drugi put u povijesti da je žena rodila dok je na rukovodećoj poziciji u zemlji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UVODE COVID PUTOVNICE Odustaju od strategije "nula COVID-a", premijerka priznala: "Ne možemo se u potpunosti riješiti korone"

Nakon ostavke Ardern će se pridružiti odboru Earthshot Prizea, dobrotvorne organizacije koju je utemeljio britanski princ William za potporu izumiteljima s idejama koje pomažu spašavanju planeta. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene