Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trebaju se upristojiti

Nepristojnim i otresitim Parižanima gradske vlasti dijele knjižice s bontonom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Parižani su, opravdano ili ne, na glasu kao ne pretjerano gostoljubivi domaćini prema stranim turistima. S obzirom da je turizam jedna od njavažnijih gospodarskih grana u gradu, lokalne su vlasti sugrađane odlučile upristojiti.

Iako je Pariz jedna od najpopularnijih svjetskih turističkih destinacija, njegovi su građani na glasu kao izrazito otresiti i neugodni prema turistima. Reuters piše kako su konobari, taksisti i trgovci često nepristojni, ne žele pomoći izgubljenim došljacima, a na govorenje nekim stranim jezikom ni ne pomišljaju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Veliki problem Slovenci uputili neobičan zahtjev zbog brojnih turista koji će ići prema Hrvatskoj: "To su zatražili prvi put" Utrka konobara u Parizu - 3 Uoči Olimpijskih igara VIDEO Nasmiješeni, uzbuđeni, usredotočeni: Dvjesto konobara utrkivalo se središtem Pariza

>> Hollande usred Tokija Japance nazvao 'kineskim narodom'!

Gradske su vlasti toga očito svjesne pa su im počeli dijeliti priručnike s bontonom. Knjižica 'Govorite li turistički?' ima tek šest stranica, a u njoj su navedeni pravilni izgovori pozdrava na osam svjetskih jezika te savjeti kako se odnositi prema žiteljima pojedine države. Publikacija je tiskana u 30.000 primjeraka.

Za Britance, primjerice, piše kako vole da ih se oslovljava imenom, Talijani se obožavaju rukovati, a Amerikanci jako paze na cijene. Kinezi, prema vodiču, vole ići u šoping, a zadovoljit će ih najobičniji smiješak i pozdrav na njihovom jeziku.

Pariz je samo prošle godine posjetilo vrtoglavih 29 milijuna stranih turista, koji su sa znatno više milijuna pridonijeli gradskom ekonomskom razvoju. Stoga najnoviji potez gradskih vlasti, koje u krizna vremena i smanjenu domaću potrošnju pod svaku cijenu žele sačuvati jednu važnu gospodarsku granu, nije iznenađujući.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene