Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šef Mocro mafije

Narkobos pobjegao zbog pogreške španjolskog suda: Otkriveno da je planirao ubojstvo nizozemske princeze

Marbella
Marbella Foto: Afp
Karim Bouyakhrichan, navodni vođa Mocro mafije, uhićen je u Marbelli u siječnju nakon petogodišnje istrage o pranju novca, no slučajno je pušten zbog zabune oko nizozemskog zahtjeva za izručenje.

Pravosudni dužnosnici u Španjolskoj nalaze se na stubu srama nakon što su slučajno pustili nizozemskog milijardera iz zatvora zbog birokratske pogreške.

Karim Bouyakhrichan, navodni vođa Mocro mafije, uhićen je u Marbelli u siječnju nakon petogodišnje istrage o pranju novca, no slučajno je pušten zbog zabune oko nizozemskog zahtjeva za izručenje, prije nego što je nestao ovog mjeseca.

Španjolske vlasti i dalje su uvjerene da će navodni šef kartela biti pronađen.

Pročitajte i ovo Pismo kapetana Marka Bekavca Kriminalizaciji pomoraca Potresno pismo kapetana koji sedam mjeseci leži u zatvoru: "Nevin sam u pritvoru s ubojicama, teroristima, krijumčarima droge"

Obraćajući se novinarima u utorak, ministar pravosuđa Félix Bolaños priznao je da je bijeg zabrinjavajuća vijest, ali je naglasio da će snage sigurnosti predati tu osobu pravdi što je prije moguće.

Mocro mafiju čini nekoliko najvećih europskih kartela za krijumčarenje kokaina, a vjeruje se da je prokrijumčarila drogu vrijednu milijarde eura iz Južne Amerike u EU tijekom posljednjih 15 godina.

Tvrdi se da koriste goleme luke u Amsterdamu i Rotterdamu za prijenos kokaina diljem kontinenta, dok usmjeravaju operacije pranja novca diljem Europe, Bliskog istoka i Maroka, piše BBC.

Pročitajte i ovo Hitna pomoć Jedna osoba privedena Strava u Slavoniji: U centru grada pronađeno tijelo, sumnja se na ubojstvo

Mediji u Nizozemskoj također povezuju kartele s prijetnjama nizozemskoj prijestolonasljednici princezi Amaliji. Prošlog je tjedna otkriveno da su prijetnje otmicom iz krugova nizozemskog organiziranog kriminala prisilile princezu da živi u Španjolskoj najmanje godinu dana.

Bouyakhrichan, također poznat kao Taxi, uhićen je u siječnju zajedno s još pet muškaraca nakon što su optuženi za pranje novca kupnjom 172 nekretnine u Španjolskoj u vrijednosti višoj od 50 milijuna eura.

Ovaj 46-godišnjak bio je jedan od najtraženijih kriminalaca u Europi, a Interpol ga je lovio najmanje pet godina. Vjeruje se da je njegov brat Samir osnovao jedan ogranak Mocro mafije - nizozemsko-marokanske organizacije sa sjedištem u Nizozemskoj i Belgiji - prije nego što je ubijen 2014. godine.

Pročitajte i ovo Dalibor Matanić - 3 Šutnja u policiji Zapeo slučaj Matanić: "Bez prijava i dokaza nema ni progona"

Bouyakhrichan je navodno preuzeo kontrolu nad bratovim carstvom nakon njegove smrti. Vjeruje se da je njegovo ovogodišnje uhićenje smirilo borbu za vlast između suparničkih frakcija organiziranog kriminala, koje su dovele do smrti nekoliko muškaraca.

Nakon saznanja o pritvaranju Bouyakhrichana nizozemske su vlasti podnijele zahtjev za izručenje koji je prvotno odobrio nacionalni sud u Madridu.

Međutim, lokalni dužnosnici u Malagi, gdje je šef kartela bio zatočen, inzistirali su da se on suoči s optužbama u Španjolskoj. Domaći mediji objavili su da je nacionalni sud u Madridu naknadno poništio odluku.

Dana 22. veljače sud u Malagi prihvatio je žalbu koju je uložio Bouyakhrichanov obrambeni tim i naredio njegovo puštanje na slobodu do izručenja ako plati jamčevinu od 50 tisuća eura.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užasan dan za Tennessee Učitelji će moći nositi pištolje u školama: "Umjesto da zaštite djecu, opet su zaštitili oružje"

Španjolski list El Pais izvijestio je da su suci prihvatili da postoji mogućnost da šef kartela pobjegne iz zemlje, ali su smatrali da će manje teške mjere, uključujući prisiljavanje da preda putovnicu i obveza javljanja sudu svakih 15 dana, biti dovoljne.

List je dodao da se Bouyakhrichan redovito javljao sudovima do 1. travnja, a potom je nestao.

Ministar Bolaños odbio je komentirati birokratsku pogrešku u utorak kada su ga novinari ispitivali.

Vincent Veenman, glasnogovornik nizozemskog javnog tužitelja u Haagu, rekao je da je nepoznato zašto je Bouyakhrichan pušten iz zatvora. No naglasio je da je suradnja sa španjolskim pravosudnim sustavom općenito dobra i dodao da se svake godine predaju deseci osumnjičenih.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene