Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zlatna povorka faraona

Spektakl vrijedan milijune dolara: Ostaci slavnih kraljeva i kraljica u povijesnoj procesiji kakva dosad nije viđena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mumificirani ostaci 22 drevnih egipatskih kraljeva i kraljica u subotu se premještaju u veličanstvenoj procesiji ulicama Kaira do svojeg novog počivališta.

Povijesna procesija kraljevskih mumija krenula je s Trga Tahrir u Kairu prema novom počivalištu u 18 sati po lokalnom vremenu, a velik broj Egipćana svjedoči spektaklu koji je stajao milijune dolara.

Sve prenosi državna televizija. Sekenenre Tao II. zvan Hrabri, koji je vladao južnim Egiptom otprilike 1600 godina prije Krista, nalazi se u prvoj kočiji, dok je na začelju Ramzes IX., koji je vladao u 12. stoljeću prije Krista.

Pročitajte i ovo Sofija Gačić - 1 ZAHVALNA SVIMA Bakica Sofija iz Mečenčana napokon je dobila siguran krov nad glavom, ali i sustanare - malene žute piliće

Pročitajte i ovo Nikola Bradić, anesteziolog KB-a Dubrava RASTE BROJ HOSPITALIZIRANIH Liječnik iz najvećeg COVID centra u Hrvatskoj: "Dolaze sve mlađi ljudi, sa sve težim simptomima. Bojim se da to ne krene kao što je bilo zimus"

Ramzes II. i kraljica Hatšepsut također su u konvoju.

Egipat je bio suočen s velikim porastom broja zaraženih koronavirusom prije godinu dana, ali nakon pada broja novozaraženih i smrtnih slučajeva, restrikcije vezane za okupljanja na vanjskom prostoru su ukinute pa gledatelji mogu pratiti povorku.

Konvoj crnih vozila s pozlaćenim ornamentima, koji podsjeća na drevne pogrebne povorke, nalazi se pod strogim mjerama sigurnosti.

Posmrtni ostaci 18 kraljeva i četiri kraljice, poredani po starosti, prenose se na odvojenim platformama ukrašenima u drevnom egipatskom stilu u procesiji nazvanoj ''Zlatna povorka faraona''.

Posmrtne ostatke seli se iz Egipatskog muzeja u središtu Kaira, gdje su boravili desetljećima, u Nacionalni muzej egipatske civilizacije, otvoren 2017. na jugu grada.

Ondje će biti smješteni u „malo modernijim vitrinama”, rekla je Salima Ikram, profesorica egiptologije na Američkom sveučilištu u Kairu.

''Kontrola temperature i vlažnosti bit će bolja nego u starom muzeju'', dodala je Ikram, stručnjakinja za mumificiranje.

Mumije će se nalaziti u Kraljevskoj dvorani mumija i moći će se vidjeti od 18. travnja. Dvorana je koncipirana tako da će posjetitelji imati osjećaj da se nalaze u Dolini kraljeva u Luksoru.

Pročitajte i ovo Bijeli Uskrs. ilustracija - 2 Jučer kosili, a danas čiste snijeg Umjesto u travi, pisanice traže u snijegu: Gorani će ove godine slaviti Uskrs pod snježnim pokrivačem

Pročitajte i ovo Marija Jugović, v. d. ravnateljice Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška U NOVOJ GRADIŠKI Nova šefica Centra za socijalnu skrb otkrila što će biti s bivšim ravnateljem i poručila: "Inzistirat ću da se sve pročešlja. Ako nalaz pokaže propuste, bit će otkaza"

U svojem novom domu bit će izložene odvojeno, svaka pored sarkofaga, a u nekim slučajevima i kipa.

Izlošci će imati kratke oznake s biografijom vladara i u nekim slučajevima kopijama CT snimki.

Otkrivene nedaleko od Luksora počevši od 1881., većina od 22 mumija bile su izložene od početka 20. stoljeća u Egipatskom muzeju na Trgu Tahriru.

Od 1950-ih izložene su u maloj sobi, jedna pored druge, bez oznaka s objašnjenjima.

Prije selidbe mumije su stavljene u posebne kontejnere s dušikom, u uvjete slične onima u njihovim izložbenim vitrinama.

Nacionalni muzej egipatske civilizacije završen je 2010., a „ja sam ga planirao otvoriti 2012.”, rekao je egiptolog Zahi Hawass. To je otpalo zbog revolucije 2011. i nestabilnosti koja je slijedila.

U mjesecima koji slijede Egipat bi trebao otvoriti još jedan muzej, Veliki egipatski muzej, nedaleko od piramida u Gizi.

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić i bivši udomitelj zlostavljane djevojčice MALENA U TEŠKOM STANJU Bivši udomitelj ozlijeđene djevojčice u suzama: "Kad bih je zagrlio ne bih je nikad više pustio. Ne bih je pustio nikad da sam znao..."

Pročitajte i ovo Adrijana Jurišić: Supruga poginulog biciklista - 9 NEPRAVOMOĆNA PRESUDA Lokalni moćnik usmrtio biciklista, vratio se ukloniti dokaze pa pobjegao. Osudili ga na godinu dana, obitelj je shrvana: "To je neoprostivo"

U njemu će se također nalaziti faraonske kolekcije, uključujući mumificirane ostatke Tutankamona.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene