Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dvoje mrtvih i najmanje 13 ranjenih

Krvavi napad u Strasbourgu: "Terorizam je još jednom pogodio Francusku, napadač je uzviknuo Allahu Akbar"

Krvavi napad u Strasbourgu (Foto: AFP)
Krvavi napad u Strasbourgu (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Krvavi napad u Strasbourgu (Foto: AFP) - 4 Krvavi napad u Strasbourgu (Foto: AFP) - 4 Foto: Afp Krvavi napad u Strasbourgu (Foto: AFP) Krvavi napad u Strasbourgu (Foto: AFP) Foto: Afp Krvavi napad u Strasbourgu (Foto: AFP) Krvavi napad u Strasbourgu (Foto: AFP) Foto: Afp Krvavi napad u Strasbourgu (Foto: AFP) Krvavi napad u Strasbourgu (Foto: AFP) Foto: Afp +7 Krvavi napad u Strasbourgu (Foto: AFP) - 3 Galerija 1/12 >>
U krvavom napadu na adventskom sajmu u Strasbourgu poginule su dvije osobe, dok ih je 13 ranjeno. Stotine policajaca traga za ubojicom.

Muškarac koji je otvorio vatru u centru Strasbourga otprije je poznat policiji te se i dalje nalazi u bijegu.

Pročitajte i ovo Dubravka Šuica, zastupnica u Europskom parlamentu (Foto: Dnevnik.hr) ne osjeća se sigurno Šuica otkrila za Dnevnik Nove TV: "U posljednjih godinu dana spriječeno je 17 terorističkih napada" Bono Marjanović (Foto: Dnevnik Nove TV) BONO MARJANOVIĆ ZA DNEVNIK.HR Zašto je baš Francuska tako često na meti terorista? Stručnjak tvrdi – postoji jedan vrlo jasan i zastrašujući razlog

Francuski ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner tijekom noći je poručio kako su granične kontrole pojačane, baš kao i sigurnosne mjere na božićnim sajmovima diljem zemlje. 

Napadač, identificiran kao Cherif C. (29) rođen je u Strasbourgu te je u utorak ujutro izbjegao uhićenje zbog pljačke i pokušaja ubojstva. Napadač je bio na takozvanom popisu Fiche S, koji koriste pripadnici snaga sigurnosti kako bi označili individualca koji se smatra ozbiljnom prijetnjom za nacionalnu sigurnost. Slovo "S" označava Sûreté de l'État, a što bi u prijevodu značilo 'državna sigurnost'.

Motiv krvavog napada još nije poznat. 

Francuska je u najvišem stupnju tzv. plana Vigiprate, sustava za sprječavanje ovakvih napada; objavljeno je da će biti aktivirane pojačane granične kontrole, kao i kontrole tijekom blagdanskih manifestacija u gradovima diljem zemlje. 

Tijek događaja pratite u nastavku:

21:06 Francuska policija apelirala je na pomoć građana u potrazi za osumnjičenim, za kojeg se vjeruje da je ranjen u razmjeni vatre s policijskim snagama. Policija apelira na građane da mu ne prilaze, ukoliko ga uoče, te da ga prijave, javlja BBC.

17:50 Njemačka policija u lovu je na dvojicu braće, Chekatta i Samija Sherifa, čime se pridružila operaciji francuske policije koja je privela četvero članova obitelji napadača. Glasnogovornik policije iz Koblenza potvrdio je da se pojasu od 30 kilometara duž francusko-njemačke granice, koji obuhvaća njemačke države Saarland i Falačko Porajnje traga za dvojicom muškaraca za koje se sumnja da su počinitelji napada, piše agencija dpa.

15:31 Osumnjičeni je osuđen za čak 27 različitih nedjela u Francuskoj, Njemačkoj i Švicarskoj, navodi RT.com

15:14 Francuski i njemački agenti pretražuju vozila i vlakove koji prelaze most Europa na rijeci Rajni, uz francusko-njemačku granicu. Policija, u lovu na sumnjivca, zaustavlja promet u oba smjera. Na stotine francuskih vojnika i policajaca sudjeluje u potrazi za napadačem.

14:28 Košarkaši slovenskog prvaka Petrol Olimpije odigrali su u utorak navečer u Strasbourgu protiv istoimenog prvaka Francuske utakmicu. Do kraja meča nisu znali za teroristički napad do kojega je došlo 2 km od sportske dvorane u kojoj su potom morali ostati do dva sata ujutro zajedno s navijačima.

14:18 Američki predsjednik Donald Trump na Twitteru je komentirao napad poručivši kako SAD mora jače kontrolirati  svoje granice. 

14:06  U pritvoru su navodno roditelji osumnjičenog te njegova dva brata. Prema policijskim informacijama koje prenosi BFMTV, članovi obitelji osumnjičenog su radikalizirani. 

13:47 Kako javlja Le Figaro, među teško ozlijeđenima je 28-godišnji talijanski novinar koji je u Strasborug došao pratiti plenarnu sjednicu Europskog parlamenta. 

13:10 Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je političar da ostanu "mirni i suzdržani".

12:50 U stanu u kojem je živio napadač pronađene su granate, puške i noževi

12:35 Pariški tužitelj Rémy Heitz održao je konferenciju za medije na kojoj je iznio najnovije informacije o napadu. Osumnjičeni Chekatt Sherif bio je zatvoren više puta te je bio poznat sigurnosnim službama zbog radikalizacije zbog čega je bio i u pritvoru 2015. godine, rekao je Heitz.

Napad je nazvao terorizmom te izjavio da su dvije osobe preminule, dok je treća klinički mrtva. Vjerojatno je to razlog zašto su brojke bile kontradiktorne pa se prvo govorilo o dvoje, a potom o troje preminulih. Kazao je kako je od 13 ranjenih osoba šestero teško ozlijeđeno.

"Prema izjavama svjedoka, napadač je prilikom napada uzviknuo 'Allahu Akbarr'. U napadu se koristio vatrenim oružjem i nožem, kaže Heitz.

Potvrđeno je i kako su uhićene četiri osobe bliske osumnjičenom. 

12:00 Napadač je policiji otprije poznat kao delikvent i višestruki recidivist. Navodno je u Njemačkoj osuđen zbog krađe.

11:40 Kako javlja BFMTV, napadač se nakon napada taksijem odvezao u blizinu policijske postaje u Neudorfu, na granici Njemačke i Francuske. Taksist je navodno rekao policiji kako je napadač ranjen u lijevu nogu. 

11:15 Vlasti u Strasbourgu neprestano mijenjaju brojke o broju žrtava napada. Prema najnovijim informacija poginulo je troje, a ranjeno je 13 osoba. Glavni pariški tužitelj naknadno je objasnio kako su u napadu poginule dvije osobe dok je kod treće utvrđena "moždana smrt".

10:40 Kako piše Figaro, osumnjičeni je ranjen u ruku, a trenutno za njim traga 420 policajaca.

10:25 Pariški tužitelj Rémy Heitz najavio je kako će o detaljima istrage javnost izvijestiti na konferenciji za medije u 12 sati.

10:20 Objavljeni su najnoviji podaci o žrtvama prema kojima su poginule dvije osobe, a 14 ih je ranjeno, od čega devet teže

10:00 U Strasbourg je stigao ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner

9:50 U Europskom parlamentu danas će se u 10 sati održati minuta šutnje, dok će zastave biti spuštene na pola koplja

9:39 Pretpostavlja se da se osumnjičeni dao u bijeg automobilom. Navodno je pucao na dva policajca na motoru koji su kružili na obilaznici.

8:59 Gradonačelnik Strasbourga potvrdio je da je u pucnjavi ubijen tajlandski turist.

8:55 Policija aktivno pretražuje četvrt Neudorf, u kojoj je živio napadač.

8:53 Prema informacijama Ministarstva unutarnjih poslova, napadač nikada nije bio u Siriji. 

8:45 Sva javna okupljanja i manifestacije u Strasbourgu do daljnjega su zabranjene.

8:40 Prema pisanju lokalnog medija DNA, jedna od tri poginule osobe bila je tajlandski turist.

Isti medij javlja da je priveden brat osumnjičenog.

8:30 Laurent Nunez, državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova, jutros je kazao kako se trenutno ne može potvrditi da je riječ o terorističkom napadu.

"Napadač nije bio poznat po zločinima vezanim uz terorizam, radikaliziran je tijekom boravka u zatvoru. Ne možemo isključiti da je napadač napustio Francusku, ne mogu reći ništa više, potraga je još u tijeku", kazao je Nunez, koji je demantirao napise kako je u tijeku policijska akcija u blizini katedrale u Strasbourgu, javlja Le Figaro

08:04 Škole u Strasbourgu danas će biti otvorene, no nastava se u njima neće održavati. Na sveučilištu u Strasbourgu predavanja i ispiti odvijat će se prema rasporedu.

07:59 Prema najnovijim informacijama, u napadu su poginule tri osobe, a 13 ih je ranjeno, od čega osam teže, a pet lakše.

07:50 Pariško tužiteljstvo istragu o napadu vodit će kao da je riječ o terorističkom napadu.

07:45 S najnovijim informacijama jutros bi se javnosti trebao objaviti ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner.

07:42 Potresna svjedočanstva svjedoka napada pročitajte ovdje.

07:40 Tijek događaja u noći za nama pročitajte ovdje

 

Aktualno Napad na božićnom sajmu u srcu Strasbourga: Muškarac uletio među ljude i počeo pucati Strasbourg nakon pucnjave na božićnom sajmu (Foto: AFP) Strasbourg nakon pucnjave na božićnom sajmu (Foto: AFP) Foto: Afp Policija na ulicama Strasbourga (Foto: AFP) Policija na ulicama Strasbourga (Foto: AFP) Foto: Afp Policija na ulicama Strasbourga (Foto: AFP) Policija na ulicama Strasbourga (Foto: AFP) Foto: Afp Pucnjava u Strasbourgu (Foto: AFP) Pucnjava u Strasbourgu (Foto: AFP) Foto: Afp Pucnjava u Strasbourgu (Foto: AFP) Pucnjava u Strasbourgu (Foto: AFP) Foto: Afp +4 Pucnjava u Strasbourgu (Foto: AFP) Svijet Napad na božićnom sajmu u srcu Strasbourga: Muškarac uletio među ljude i počeo pucati 1/10 >>

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene