Obavijesti Video Pretražite Navigacija
u tijeku akcija spašavanja

Čudo mjesec dana nakon eksplozije u Libanonu: Senzori u ruševinama potvrdili otkucaje srca i disanje!

Mjesec dana od eksplozije u Bejrutu - 3
Mjesec dana od eksplozije u Bejrutu - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Mjesec dana od eksplozije u Bejrutu - 1 Mjesec dana od eksplozije u Bejrutu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Mjesec dana od eksplozije u Bejrutu - 3 Mjesec dana od eksplozije u Bejrutu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Mjesec dana od eksplozije u Bejrutu - 2 Mjesec dana od eksplozije u Bejrutu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Mjesec dana od eksplozije u Bejrutu - 4 Mjesec dana od eksplozije u Bejrutu - 4 Foto: DNEVNIK.hr +4 Mjesec dana od eksplozije u Bejrutu - 5 Galerija 1/9 >>
Mjesec dana nakon katastrofalne eksplozije u bejrutskoj luci, senzori spasilaca u ruševinama su zabilježili znakove života. U tijeku je velika akcija raskapanja, koja se odvija iznimno sporo zbog straha od urušavanja.

Je li moguće da je pod tonama cigli, blata i drugog materijala živa osoba, i to mjesec dana nakon katastrofalne eksplozije, koja je sravnila sa zemljom pola Bejruta? Sudeći prema opremi spasilaca, čini se da je moguće.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna GOLEMA ŠTETA Bijesni stanovnici Bejruta pokušali ući u parlament, u neredima ubijen policajac. Libanonski premijer najavio prijevremene izbore Slika nije dostupna Privedeno 16 osoba Libanonski predsjednik: "Postoji mogućnost da je uzrok strana bomba ili raketa", Hezbolah odbacio optužbe

'“Imamo senzore. Postoje samo dva takva u svijetu. Bilježe ima li disanja, otkucaja srca ili bilo kakvih pokreta u ruševinama. Pokazali su otkucaje, 18 udisaja u minuti. Uz nalaze senzora za temperaturu to znači da postoji šansa da je netko živ. Tako pokazuju senzori“, uvjerava libanonski spasilac Eddy Bitar.

Prije nego što je na ruševinu stigla skupocjena oprema, na znakove života upozorili su spasilački psi. U dva navrata, na istom mjestu, signalizirali su da bi moglo biti preživjelih. Ruševina se sada raskapa oprezno i polako. Strahuje se od urušavanja.

Eksplozija dvije tisuće 750 tona amonijeva nitrata, odnijela je više od dvjesta života, a oko tristo tisuća ljudi ostavila bez krova nad glavom. Libanonu je nanesena i golema ekonomska šteta.

Kroz luku u Bejrutu svaki je dan prolazilo između deset i petnaest tisuća tona tereta. Sada ima svega petinu tih kapaciteta. Uništeni su silosi za žitarice, pa je pomoć izvana postala nužnost. Dvanaest i pol tisuća tona pšeničnog brašna stiglo je od UN-ove agencije Svjetski program za hranu.

"Strahovali smo od porasta cijena žitarica i brašna, što bi dovelo do poskupljenja kruha. Srećom, u posljednje vrijeme vidimo da se tržište u Libanonu brzo opravlja, iako još neće biti na onim razinama prije eksplozije“, zaključio je Abdallah Wardat iz Svjetskog programa za hranu.

Nakon eksplozije, činjenica da je toliko zapaljivog materijala bilo godinama nepravilno skladišteno u blizini ljudi, izazvala je višednevne nerede. Cijela vlada podnijela je ostavku. Mjesec dana poslije, iz Bejruta stiže vijest da su ispred iste luke, u četiri kontejnera pronađene još četiri tone amonijeva nitrata. Drugi detalji nisu objavljeni.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene