Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neki nisu nikad pronađeni

Nestali u Međugorju: Dođu po utjehu i iscjeljenje pa se izgube i nastradaju

Spašavatelji, ilustracija (Foto: HGSS Čitluk - Međugorje)
Spašavatelji, ilustracija (Foto: HGSS Čitluk - Međugorje) Foto: HGSS ?itluk - Me?ugorje
Talijanski svećenik Luciano Ciciarelli bio na Brdu ukazanja i nakon skoro četiri godine od njega ni traga ni glasa. Nije jedini.

Pripadnici Saveza gorskih službi spašavanja u BiH (GSS u BiH) posljednjih dana bilježe neuobičajeno velik broj intervencija tijekom posjeta hodočasnika brdu Križevac i Brdu ukazanja u Međugorju.

Pročitajte i ovo Penjačica spašena nakon 17 sati - 3 Akcija trajala 17 sati Detalji dramatične akcije spašavanja hrvatske planinarke na Veležu: "Dolazi ti helikopter, elise razbacuju sve oko sebe..." Potraga za djevojčicom u BiH Uključen GSS Drugi je dan potrage za nestalom djevojčicom: Spasioce prilikom pretrage terena napao - medvjed

Spašavatelji su 28. travnja dobili dojavu Hitne pomoći da je na Križevu ozlijeđena državljanka Hrvatske i da obilno krvari. Spašavatelji su odmah reagirali.

Iako je riječ o izuzetno teškom terenu, 13 spašavatelja brzo je stiglo do unesrećene žene, imobilizirali su joj povrijeđenu nogu, zaustavili krvarenje i transportirali do ekipe Hitne pomoći. Slične intervencije imali su i nakon toga.

Spašavatelji su navikli na takve akcije i u njima su brojni životi spašeni. No, nemaju svi slučajevi sretan kraj, pogotovo kada je riječ o osobama koje na svom hodočasničkom putu po međugorskim brdima zalutaju i izgube se, piše Avaz.

Najčešće je tu riječ o starijim ljudima sa zdravstvenim poteškoćama koji u Međugorje dolaze po ozdravljenje, a nemali broj njih, kažu u GSS-u, često skrene sa staze i udalji se od svoje grupe.

Nestao prije četiri godine

Također, ima i onih koji se iz njima poznatih razloga osamljuju te se zapute kroz njima potpuno nepoznati teren. Među onima koji su bili na Brdu ukazanja, a čija je sudbina nakon toga potpuna nepoznanica, jest i talijanski svećenik Luciano Cicarelli, koji je posljednji put viđen 2. kolovoza 2015. godine.

Višetjedna akcija sa 60 spašavatelja nije dala nikakve rezultate. Do njih i policije stizale su brojna nagađanja, a govorilo se i da je svećenik kod sebe imao veći iznos novca.

"Svaku informaciju koja je tada stizala do nas smo provjeravali i poduzeli smo niz istražnih radnji, ali ništa nije dalo rezultate", kazao je Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a HNK.

On je potvrdio i da do danas nije utvrđeno kome pripadaju ljudske kosti nađene prije pet godina na lokalitetu Gradina u Međugorju. Ljudski kostur pronašli su spašavatelji dok su tragali za jednom britanskom državljankom.

"Obavljena su sva vještačenja, ali identitet je nepoznanica", dodao je Marić.

U Međugorju je, također, 25. svibnja 2012. godine posljednji put viđen Poljak Edvard Josef Kogutek, i to ispred Centra za ovisnike "Cenacolo", dok se Aniti Visković iz Makarske svaki trag gubi 12. kolovoza 2006., kada je imala 51 godinu. Posljednji je put viđena ispred crkve u Međugorju.

Aktualno Nakon šest sati okončana drama u Parizu: Muškarca vatrogasci povukli u unutrašnjost Eiffelovog tornja Zatvoren Eiffelov toranj u Parizu (Foto: AFP) - 1 Zatvoren Eiffelov toranj u Parizu (Foto: AFP) - 1 Foto: Afp Eiffelov toranj, ilustracija (Foto: AFP) Eiffelov toranj, ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp Zatvoren Eiffelov toranj u Parizu (Foto: AFP) - 2 Zatvoren Eiffelov toranj u Parizu (Foto: AFP) - 2 Foto: Afp Zatvoren Eiffelov toranj u Parizu (Foto: AFP) - 3 Zatvoren Eiffelov toranj u Parizu (Foto: AFP) - 3 Foto: Afp Eiffelov toranj, ilustracija (Foto: AFP) Eiffelov toranj, ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Zatvoren Eiffelov toranj u Parizu (Foto: AFP) - 4 Svijet Nakon šest sati okončana drama u Parizu: Muškarca vatrogasci povukli u unutrašnjost Eiffelovog tornja 1/6 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene