Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teške kliničke slike

Epidemija ospica i hripavca poharala dva grada susjedne države: "Riječ je o necijepljenoj djeci"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Trinaestoro mlađe djece s područja Tuzle i Živinica hospitalizirano je zbog ospica, a pojavio se i hripavac zbog čega je uspostavljen posebni odjel Klinike za dječje bolesti u Tuzli.

Epidemija ospica proglašena je u dva grada na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine, zbog čega je trinaestero mlađe djece hospitalizirano s težim zdravstvenim problemima, kao posljedica necijepljenja djece protiv ove zarazne bolesti.

Zajedno s ospicama zdravstveno stanje trinaestero djece s područja Tuzle i Živinica dodatno je pogoršao hripavac, zbog čega su vlasti donijele odluku o uspostavi posebnog Infektivnog odjela pri Klinici za dječje bolesti u Tuzli.

Pročitajte i ovo Majka kupa dijete u kampu u Pojasu Gaze Užasi u Gaz Carski rezovi se rade bez anestezije, majke od šoka ne mogu dojiti: "U utrobi je mjesec dana nosila mrtvu bebu"

"Imamo hospitalizirano 13 pacijenata, riječ je o necijepljenoj djeci s teškim kliničkim slikama", rekla je za lokalne medije pročelnica Klinike za dječje bolesti dr. Lejla Osmančević.

Pojasnila je kako kod te djece veliki kašalj može ostaviti posljedice na dišne puteve, što uključuje kroničnu alergijsku astmu, bronhitis i laringitis.

"Nažalost, taj broj raste i on će u danima vikenda biti znatno veći", dodala je dr. Osmančević.

Pročitajte i ovo Baby boom u Zaboku - 5 Godina je dobro počela Baby boom u bolnici koju sve više biraju rodilje iz cijele Hrvatske: ''Nastojimo slijediti moderne trendove''

Epidemiolog iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanske županije Blaško Topalović rekao je kako ga nije iznenadila pojava ospica s obzirom na prilično nisku procijepljenost MPR cjepiva (protiv ospica, zaušnjaka/parotitisa i rubeole) kod djece. Pojasnio je da više od trećine djece nije cijepljeno tim cjepivom.

"Mi imamo skupinu roditelja koji smatraju da nije potrebno njihovu djecu cijepiti jer im ništa ne može biti te daju prednost bolesti. To je pogrešno stajalište", kazao je epidemiolog Topalović.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene