Obavijesti Video Pretražite Navigacija
trogodišnja istraga

Državna odvjetnica optužila Trumpa i njegovu djecu za prijevaru: Pogledajte za što ga sve tereti

Tužiteljstvo države New York optužilo je u srijedu Donalda Trumpa i njegovu djecu za prijevaru, nakon trogodišnje istrage o poslovnoj praksi bivšeg predsjednika SAD-a, pokazuju sudski zapisnici.

U tužbi podnijetoj državnom sudu New Yorka na Manhattanu ističe se da je Trump Organization sudjelovala u "brojnim prijevarama i lažnom predstavljanju" prilikom pripreme godišnjih financijskih izvješća od 2011. do 2021.

Kao optuženi su navedeni Trump Organization, sin bivšeg predsjednika Donald Trump mlađi i njegova kći Ivanka Trump.

Istraga državne tužiteljice Letitie James usredotočila se na to je li Trumpova organizacija krivo iskazala vrijednosti svojih nekretnina kako bi dobila povoljne zajmove i porezne olakšice.

James je kazala da su istragom otkriveni "značajni dokazi" da su Trump i njegova kompanija krivo iskazali vrijednost brojnih nekretnina.

Bivši republikanski predsjednik zanijekao je krivnju i istragu opisao kao politički motiviran lov na vještice. Tužba je uslijedila nakon sporne istrage u kojoj je demokratkinja James optužila Trumpa, njegovu tvrtku i neke članove obitelji za korištenje taktike odgode kako bi ignorirali sudske pozive i izbjegli svjedočenje.

Trump je 10. kolovoza odbio odgovarati na pitanja u dugotrajnom svjedočenju iza zatvorenih vrata u uredu državnog odvjetnika, pozivajući se na ustavnu privilegiju protiv samooptuživanja više od 400 puta.

Pročitajte i ovo Donald Trump i Hillary Clinton politički manifest Sud odbacio Trumpovu tužbu protiv Hillary Clinton, pogledajte za što ju je tužio

Pročitajte i ovo Pristaše Donalda Trumpa Piše Washington Post Trump je čuvao i to: FBI zaplijenio i dokument o nuklearnoj sposobnosti jedne zemlje

Donald Trump Jr. i Ivanka Trump pristali su dati izjave tek nakon sudske odluke. Tužba predstavlja jedan od najvećih pravnih udaraca za Trumpa otkako je napustio dužnost u siječnju 2021. Trump razmišlja o ponovnoj kandidaturi za predsjednika 2024.

FBI je 8. kolovoza pretražio Trumpovo imanje Mar-a-Lago na Floridi u akciji koju je odobrio sud u sklopu kaznene istrage o tome je li nezakonito uzeo predsjedničku dokumentaciju, usključujući povjerljivu.

Trump se također suočava s kaznenom istragom u Georgiji zbog pokušaja da poništi rezultate izbora 2020. Bivši američki predsjednik odbacuje sve optužbe.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene