Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dok Turska granatira Kurde

Donald Trump razgovarao s Erdoganom o Siriji: "Jako želi primirje. Dobra volja postoji s obje strane''

Donald Trump i Tayyip Erdogan (Foto: AFP)
Donald Trump i Tayyip Erdogan (Foto: AFP) Foto: Afp
Donald Trump na Twitteru je napisao da je razgovarao s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom nakon što je Turska u petak nastavila granatirati Kurde u četvrtak s SAD-om dogovorila pauziranje ofenzive na pet dana.

Iako je u četvrtak Turska s SAD-om dogovorila pauziranje ofenzive na pet dana na sjeveru Sirije, u petak je nastavila s granatiranjem tog područja. 

Pročitajte i ovo Recep Tayyip Erdogan Nemiri bez kraja Turski vojnici poginuli u Iraku: Erdogan sazvao hitan sastanak Slika nije dostupna SULTAN I CAR Hoće li njihove imperijalističke ambicije iz Sirije pokrenuti Treći svjetski rat?

Američki predsjednik Donald Trump kasnije je na Twitteru objavio da je razgovarao s predsjednikom turske Recepom Erdoganom. ''Rekao mi je da do došlo do snajperske vatre i minobacačke paljbe koja je brzo prekinuta. Jako želi da primirje ili pauza djeluju. Isto tako, Kurdi žele da se to i konačno rješenje dogodi'', napisao je Trump. 

Dodao je da je ''šteta što se ovako nije razmišljalo prije nekoliko godina''. ''Dobra volja postoji s obje strane i postoji zaista dobra šansa za uspjeh. SAD je osigurao naftu, a borci ISIS-a dvostruko su osigurani od Kurda i Turske'', piše Trump na društvenoj mreži.

''Upravo sam obaviješten da su neke Europske nacije sada spremne prvi put prihvatiti borce ISIS-a koji su stigli iz njihovih država. To je dobra vijest, ali to je trebalo biti učinjeno nakon što smo ih MI uhvatili. U svakom slučaju, postignut je veliki napredak'', zaključio je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država. 

Podsjetimo, američki potpredsjednik Mike Pence rekao je u četvrtak da je postigao dogovor s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom o prekidu vatre u sjevernoj Siriji kako bi se okončala osmodnevna turska ofenziva protiv snaga koje predvode Kurdi.

Pence je rekao kako su se Sjedinjene Države i Turska obvezale na mirno rješenje zahtjeva Ankare na uspostavi "sigurnosne zone" u sjevernoj Siriji blizu granice s Turskom, što je jedan od ciljeva turske ofenzive.

Međutim, snimke koje su u petak uživo emitirane preko Reutersa svjedočile su granatiranju grada Ras al Aina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene