Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Splet loših odluka'

'Do katastrofe u Meksičkom zaljevu došlo je zbog štednje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U izvještaju na 48 stranica neovisna komisija koja istražuje naftnu katastrofu u Meksičkom zaljevu zaključila je da su napravljeni sistemski propusti u nekoliko kompanija.

Iako nije jedini krivac, British Petroleum nije imao odgovarajuću kontrolu za osiguranje sigurnosnih uvjeta, piše BBC. U izvješću se navodi kako ništa manje od BP-a nisu krive ni tvrtke Halliburton i Transocean, koje su također donosile ključne odluke u vezi bušotine koja je eksplodirala.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nova ekološka katastrofa Četiri milijuna litara nafte izlilo se u rijeku Kalamazoo Slika nije dostupna Mjesec dana nakon eksplozije VIDEO: Nova snimka curenja nafte u Meksički zaljev

>> British Petrol će platiti 373 milijuna dolara kazne

Sporne odluke bile su usmjerene na štednju vremena i novca, a u izvješću piše kako su upravo one dovele do katastrofe. Interna istraga BP-a zaključila je kako je neviđena ekološka katastrofa rezultat spleta okolnosti koja upleće nekoliko kompanija. Nadaju se kako će u budućem radu naučiti na ovim pogreškama te poboljšati način izvođenja operacija i servisa vezanih za podmorske bušotine.

Don Boesch, član inspekcije koja je istraživala katastrofu, izjavio je za BBC  kako je došlo do cijelog niza loših odluka koje su završile katastrofom. 'Kada smo počeli istraživati ključne odluke tvrtke Transocean o nabavi materijala, zaključili smo da se radi o velikim propustima koji su, nažalost, doveli do eksplozije', rekao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene